Alveolit Nedir ?
Alveolit adı verilen kemik ile ilgili durum, diş çekimini takiben genellikle 3. günde ortaya çıkar.
Alveolit diş çekimi sonrası ağrılı ve kişiyi günlük hayatta zorlayan bir durumdur.
Alveolit, çekim boşluğundaki pıhtının oluşmamış ya da bozulmuş olması ile oluşur. İyi kanlanamayan kemik dokusu yeterince beslenemez, iyileşme için gerekli şartlar sağlanamaz ve canlılığını yitirmeye başlar. Bu beraberinde şiddetli ağrı ve hafif şişlikle seyreder.
Alveolit Neden Oluşur
Yukarıda bahsettiğim kemiğin kanlanamamasına sebep olan şeyler vardır. Genellikle hastaya bağlı olmakla beraber bazen hekim ile ilgili durumlarda da alveolit ortaya çıkabilmektedir. Bazı bünyelerde de alveolit oluşumuna meyil olduğu kabul edilmektedir.
Alveolite sebep olan şeyler temel olarak şöyle sıralanabilir;
* Diş çekimi sonrası dikkat edileceklere uyulmamış olması,
* Sigara ve alkol kullanımı,
* Henüz pıhtılaşma tamamlanmadan gargara yapılması,
* Özellikle alt dişlerde çekim boşluğuna çok yemek girmesi,
* Diş çekiminin çok zor ve travmatik geçmesi,
* Hekimin hastaya dikkat edecekleri konusunda direktifler vermemesi.
Alveolit Tedavisi
Diş çekimi sonrasında özellike ilk günler şikayet yokken 2. ve 3. günlerde ağrı başladıysa hemen diş hekimine tekrar gidilmelidir. Alveolit oluştuğuna karar verildikten sonra tedaviye başlanır.
Alveolitin en iyi ve kesin tedavisi bölgenin yani çıplak kalmış kemik dokusunun yeniden kanlandırılması ve çekim boşluğu içinde sağlıklı bir pıhtı oluşturulmasıdır.
Çekim boşluğu gerekirse anestezi yapılarak oksijenli su ile bolca yıkanır. Böylece alveolit olmuş yara yerindeki yemek artığı, enfekte pıhtı gibi yabancı maddeler temizlenir.
Oksijenli su ile temizlik yapıldıktan sonra tekrar steril su ile yıkanan çekim boşluğu tercihen hafifçe kanatılır. Pıhtı oluşması için kan gereklidir. Pıhtının bozulmaması ve ağrının azaltılması için yara yerine özel sünger gibi kendi kendine eriyen ilaçlı jelatinler koyulur.
Hastayı rahatlatmak için hekim uygun görürse ağrı kesiciler verebilir. Bunlar apranax, cataflam, majezik gibi güçlü ağrı kesiciler olmalıdır.
Alveolit tedavisinde antibiyotik kullanımı kesinlikle yararsızdır çünkü bölgedeki kemik dokusu cansızlaşmaya başladığı için antibiyotiği oraya taşıyacak damarlardan yoksundur. Böyle olunca antibiyotik içmek bünyeye zarardan başka bir şey değildir. Eğer alveolit ile beraber seyreden bir iltihaplanma varsa hekim antibiyotik kullanılabilir.
Alveolit kaç günde iyileşir sorusunun cevabı ise tamamen bölgenin temizliğine ve ne zaman müdahale edildiğine bağlıdır. İyi pansuman yapılmış ve hasta tarafından hijyeni sağlanmış vakalar hızlıca iyişelmektedir.