Amazon ( Brezilya ) Cevizi |Amazon Cevizinin Faydaları



Brezilya'nın yağmur ormanlarında bulunan ve boyu 50-60 metreye kadar uzanan ağaçlarda kendiliğinden yetişen amazon cevizi, doğal içerikli bir besin tanımıyla açıklanmaktadır.

Brezilya cevizi son dönemde oldukça adını duyduğumuz, ancak çok da tanımadığımız bir kuruyemiş. Peki Brezilya cevizi faydaları nedir? Amazon cevizi zayıflatır mı? Ne kadar tüketilmeli?

Brezilya cevizi nedir?
Güney Amerika’nın Amazon bölgesinde, oldukça yüksek, 50 metreye ulaşabilen ağaçlarda yetişir. Biyolojik ismi Bertholletia excelsa olan ağacın ismi, yemişle aynıdır. Amazon Yağmur Ormanları’nın en büyük ağaçları arasındadır. Ağacı 500 yıl yaşayabilir.

Yetiştiği bölge itibariyle Brezilya cevizine Amazon cevizi de denmektedir.

Brezilya’da bu ağaçların kesilmesi yasadışıdır. Olgunlaşan meyveler oldukça serttir. Ağaçtan düşen meyveler ağacın altından geçen araç ve yayalar için tehdit oluşturur. Akarsulara karışan meyveler su borularını tıkayabilir.

Yalnızca Brezilya’da mı üretiliyor?
Adında Brezilya geçmesine rağmen bu yemişin en büyük ihracatçısı Bolivya’dır. Kuzey Amerika’da 1970’li yıllardan önce bu yemişe “zenci ayak parmağı” da denmekteydi. Irkçı bir ifade olması nedeniyle bu ifadenin kullanımı zamanla terk edildi.

Brezilya cevizi faydaları (Amazon cevizi)
Besin olarak tam bir vitamin ve mineral deposu!
%14’ü protein, %12’si karbonhidrat, %66’sı yağ olan Brezilya cevizinin 100 gramında 656 kalori bulunur. Aynı zamanda 100 gramında 7.5 gram lif içerir. Beslenme anlamında bu yemiş tam bir vitamin ve mineral deposudur.

Yaklaşık 28 gram gelen 6 Brezilya cevizinde günlük ihtiyacın 7 katından fazla selenyum bulunmaktadır.

Günlük selenyum ihtiyacınızın tamamını yalnızca bir tanesini yiyerek karşılayabilirsiniz. Her Aamzon cevizinde 68 ile 91 mcg arasında selenyum bulunmaktadır. Bu, diğer yiyeceklere göre oldukça yüksek bir miktar.

Amazon cevizi zayıflatır mı?
Amazon cevizi içerdiği önemli vitaminler ve zengin besin profili sayesinde metabolizmanızı hızlandırır. Bu sayede harcadığınız kaloriyi arttırarak zayıflamanıza yardımcı olur. İçerdiği Selenyum da metabolizmanın sağlıklı çalışmasına katkıda bulunur.

Brezilya cevizi, zayıflamak isteyenlere tavsiye edilen badem, ceviz, fıstık ve antep fıstığı gibi kuruyemişler arasında gösterilmektedir. Ancak tek başına Amazon cevizi tüketmenin zayıflamayı sağladığını söylemek yanıltıcı olacaktır.

Kalp sağlığını iyileştiriyor
ABD’de yapılan bir araştırmaya göre bu yemişin tüketilmesi sahip olduğu besin profili sayesinde kötü kolesterolü %25 oranında düşürmeye yardımcı oluyor. Brezilya cevizinde HDL (iyi kolesterol) olarak da bilinen omega 3 yağ asitleri yüksek miktarda bulunuyor. Bunlar arasında oleik asit ve palmito oleik asit de var.

En önemli anti inflamatuar gıdalardan
İçerdeki yüksek elajik asit ve selenyum sayesinde bu yemiş en önemli anti inflamatuar gıdalardan biri.

Elajik asidin sinir sistemini koruyucu etkisini de atlamamak lazım. Daha, Brezilya cevizinde bulunan çinko minerali toksinleri atmamıza ve inflamasyonun azalmasına yardımcı.

Testosteron seviyesini arttırıyor, sperm kalitesini iyileştiriyor
Yine yüksek selenyum içeriği sayesinde bu yemişe testosteron süper gıdası da deniyor. Beslenmede selenyuma yer vermek sperm kalitesi, hareketliliği ve hacmini arttırıyor. Üstelik bu etki, Journal of Urology dergisinde yayınlanan bir araştırmayla bilimsel olarak da ispatlanmış.

Ayrıca içerdiği L-arjinin sayesinde de ereksiyon bozukluğunun tedavisine katkıda bulunuyor.

Kansere karşı koruyor
Amazon cevizi içerdiği bol miktarda antioksidan sayesinde kanser ve koroner kalp hastalığı dahil olmak üzere birçok kronik hastalığın önlenmesine katkı koymaktadır. Bu yemişi tüketinde vücuttaki miktarı artan glutatiyon, kansere yol açabilen serbest radikalleri ortadan kaldırmaktadır.

Modunuzu yükseltir
Yapılan araştırmalara göre vücuttaki selenyum seviyesinin düşmesi aksyiete, stres ve yorgunluklaş ilişkilendirilmektedir. Bu yemişin tüketilmesi; iyi hissettiren, modunuzu, iştahınızı ve uykunuzu kontrol eden bir beyin kimyasalı olan serotonin seviyesini arttırır.

Tiroid bezinin çalışmasını düzenler
İçeriğindeki selenyum tiroid bezinin düzgün çalışmasınde önemli rol oynar. Tiroid beyi vücuttaki önemli hormonların üretildiği, vücuda dağıtıldığı ve düzenlendiği önemli bir dokudur.

Cildinizin yaşlanmasını önler
Çok sayıda vitamini aynı anda içermesi sayesinde cilt sağlığı için oldukça faydalıdır. İçeriğindeki selenyum, omega 3 yağ asitleri, C ve E vitaminleri sayesinde Brezilya cevizi cildinize sağlıklı bir ışıltı ve elasitikiyet kazandıracak, bu sayede yaşlanmayı önleyecektir.

Brezilya cevizi yemenin tehlikeleri
Kabuğunda kansere neden olabilen aflatoksin içerebilmesi nedeniyle Avrupa Birliği, bu yemişin ithaltında katı tedbirler uygulamaktadır.

Brezilya cevizlerinde küçük miktarlarda (40 – 260 Bq/kg arasında) radyoaktif bir element olarak radyum da bulunmaktadır. Bu miktar az olmasına rağmen sıkça tüketilen birçok gıdada bulunanın 1000 katıdır.

Oak Ridge Associated Universities tarafından yapılan bir araştırmaya göre bunun sebebi topraktaki radyum seviyesinin fazla olması değil, ağacın oldukça geniş bir alana yayılan kök sistemidir.

Günlük selenyum ihtiyacı ne kadar?
Yaş Tavsiye edilen günlük selenyum tüketim miktarı
-İlk 6 ay 15 mcg
-7 – 12 ay 20 mcg
-1 -3 yaş 20 mcg
-4 – 8 yaş 30 mcg
-9 – 13 yaş 40 mcg
-14 – 18 yaş 55 mcg
-19 – 50 yaş 55 mcg
-51-70 yaş 55 mcg
-71+ yaş 55 mcg
-Hamile kadınlar 60 mcg
-Emziren kadınlar 70 mcg

Brezilya cevizi ne kadar tüketilmeli?
Bir adet Brezilya cevizi günlük selenyum ihtiyacının tamamını karşılamaktadır. Selenyum toksisitesinden kaçınmak için günde 2-3 adetten fazla tüketilmemesi tavsiye ediliyor.

Faydalarını düşünerek fazla Amazon cevizi yediğinizde, vücudunuza fazla selenyum almış olursunuz. Bu durumda aşağıdaki sağlık sorunları ile karşılaşılabiliyor:

-Ağız kokusu (sarımsak benzeri),
-İshal,
-Rahatsızlık hissi,
-Tırnak ve saçların kırılganlaşması,
-Dişlerin renginin sararması,
-Bulantı,
-Ciltte kızarıklık,
-Ağızda metalik tat,
-Saç veya tırnak dökülmesi,
-Sinir sistemi sorunları.