Günün Sözü DamlaPenia.
Her şey neye layıksa ona dönüşür. -Mevlana
Etiket Listesi

Seçenekler
Seçenekler
Stil
Maleficent - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi
09 Eylül 2015
Bulunduğu yer
istanbul
Mesajlar
1.752
Seslenildi
230 Mesaj
Etiketlendi
74 Konu
Ruh Hali
Melekgibi

Standart Anne karnında bebeğin ters duruşu hakkinda bilgi

19 Ekim 2015
1



Doğumlarda ne yazık ki her şey istenildiği gitmeyebilmektedir. Her doğum başarılı bir şekilde sonlanmadığı gibi istenmeyen durumlarla da karşılaşılmaktadır. Bu istenmeyen durumlardan birisi de bebeğin doğum kanalındaki ters pozisyonudur. Yani bebeğin doğum kanalında kafasının yukarıda ayaklarının ise aşağıda olması durumudur. Genellikle hamileliklerin ortalama olarak %3 ünde böyle bir durumla karşılaşılmaktadır.

Bebeğin anne karnında ters duruşu hangi durumlarda daha fazla görülür?
Buna yol açan bir takım etkenler vardır. Fakat prematüre bebeklerde ve ikiz gebeliklerde bu durum ortalamadan daha yaygındır. Diğer yandan ters duruş olarak adlandırılan başka bir pozisyon daha vardır. Bu pozisyonda ise bebeğin kafası yine yukarıda bacakları da yukarı ve karına doğru çekilmiş ve bağdaş kurar vaziyette durmasıdır.

Anne karnında bebeğin ters duruşunun olumsuz etkileri
Tabi ters duruş hem bebek hem de anne için tehlike arz eder. Ters duruşta bebeğin göbek bağının sarkma ihtimali daha da artar. Ayrıca bebek ters pozisyonda doğum kanalında ilerlerken göbek bağına uygulanan baskı plasentadan bebeğe giden oksijeni azaltacaktır. Ayrıca çeşitli durumlarda bebeğin omurgasında da zararlar oluşabilmektedir. Tüm bu etkenler sezaryen doğum ihtimalini artırır.

Bebeğin ters duruşu riskine karşı ne yapmalı?
Burada anne adayının yapması gereken doğum kontrollerini zamanında yaptırmasıdır. Bu kontrollerde bebeğin pozisyonu ile ilgili bilgi edinebilirler. Bebekler genelde doğumdaki pozisyonlarını 34-36 aylar arasında alır. Eğer bebek 36. haftaya gelinmesine rağmen halen ters pozisyonda ise bebeği döndürmek için çeşitli yöntemler uygulanır. Bunlar popo kaldırma ve ses kullanma yöntemleridir. Tabi her şey düzgün gitse bile yani bebek doğum anına kadar düzgün pozisyonda olsa bile zaman zaman doğum esnasında ters pozisyona bile geçebilmektedir. Tabi bu durumların oranı azdır.

Popo kaldırma yöntemini uygulamadan önce bu yöntemi uygulamak konusunda bir engel teşkil edecek nedeninizin olmaması gerekir. Yani sizi tehlikeye sokacak bir durumunuzun olmaması gerekir. Bu pozisyonda önce sırt üstü yere yatarsınız. Dizlerinizi kırarak ayaklarınızı yere basacak şekilde durursunuz. Daha sonra pelvisinizi kaldırarak belinizin altına destekleyici minderler koyun. Pozisyonunuz pelvisinizi kaldırdığınız zaman kalçalarınızın yüksekliği başınızdan yaklaşık 30-40 cm daha yukarıda olmalıdır.

Tabi bu yöntemi uygularken mideniz ve idrar torbanız boş olmalıdır. Bu şekilde günde 3 defa 10 ar dakika olacak şekilde durun. Bebek bu pozisyonda kendini rahatsız hissedip doğru pozisyona dönebilir. Tabi bu pozisyonun her zaman başarılı sonuç verdiği söylenemez. Ancak mevcut koşulları sağlayan yani herhangi bir engeli olmayanlar için denenebilecek bir yöntemdir.

Ters duruşlar için uygulanabilecek diğer bir yöntem de ses kullanma yöntemidir. Bu yöntemde mantık şöyledir. Anne karnındaki bebekler seslere karşı özellikle tanıdığı seslere karşı hassastırlar ve tepki verirler. Bebeğin daha hareketli olduğu zamanlarda karnınıza bir müzik aletini yaklaştırıp bebeğe dinletmeniz veya eşinizin sizin kucağınıza başınızı koyarak bebeğinizle konuşması bebekte bir hareketlilik yaratacaktır. Ters yöndeki bebek sesin geldiği yöne doğru kafasını çevirerek dönmeye çalışacaktır. Bunu belirli aralıklarla yapmak olumlu sonuç verebilir. Hatta bu yöntemle başarılı olan insanlar vardır.

TERS DOĞUM BELİRTİLERİ
Her 25 gebelikten 1 tanesi ters doğum pozisyonu görülebilmektedir. Ters doğum bebeğin doğumda normal pozisyonda gelmeyip baş yukarı şekilde durmasıdır. Ters doğum yapmak bir bebek için komplikasyonlara neden olabilir. Fakat bebeğin ters doğum yapabileceğini gösteren bazı belirtiler vardır. Bu belirtilerin erkenden farkında olunması hem anneye hem de hekime bebeğin güvenli doğumunda oldukça faydalı olacaktır.

Anne karnında bebeğin ters pozisyonda olmasının belirtileri
1. Bebeğin hareketlerinin konumu: Hekim yardımı olmadan annenin bebeğin konumu anlayabileceği yol bebeğin tekmelerinin konumudur. Eğer bebek normal ( baş aşağı ) pozisyonda duruyorsa tekmeleri karın bölgesinin üstünde hissedilir. Bebek baş yukarı yani ters pozisyonda duruyorsa tekmeler daha aşağıda hissedilir.
2. Mesaneye daha çok baskı: Bebeğin baş aşağı yani normal pozisyonda olmasının belirtilerinden birisi mesaneye daha az baskı yapmasıdır. Ters pozisyonda bebeğin mesaneye yapacağı baskı artacaktır. Bu da anne adayının daha sık idrara çıkmasına neden olabilir. Gebeliğin son haftalarında idrar yapma şekline dikkat etmek bebeğin hangi pozisyonda durduğunu bilmeye yardımcı olabilir.
3. Erken doğum: Eğer hamile kadın vaktinden önce doğuma girerse bu bebeğin anne karnında ters duruşundan kaynaklanabilir. Eğer böyle bir durum varsa bebeğin ters duruştan normal duruşa geçmesi için yeterli zaman yoktur ve erken doğum yapılması gerekecektir.

-





To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.





-
Avatar Seçilmemiş
Üyelik tarihi
03 Şubat 2015
Bulunduğu yer
Antalya
Mesajlar
20.169
Seslenildi
1439 Mesaj
Etiketlendi
51 Konu
Standart Cevap: Anne karnında bebeğin ters duruşu hakkinda bilgi
24 Ekim 2015
2
Dikkate alınması gereken bilgiler.
Riskler ve tedbirler çok güzel anlatılmış.
Teşekkürler canım.

Hayatın ağıtını bilenler anlar ancak.
Değeri değere değen kavrar.




Bilgi kokmayan karşı çıkışlarda cehalet kokusu ve kompleks vardır.







Konuyu 1 kişi okuyor. (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Benzer Konular
Konu
Konuyu Başlatan
Forum
Cevaplar
Son Mesaj