Bebeğin ihtiyacı olan tüm besin öğelerini içeren anne sütü doğanın en güzel mucizesi. Bu mucizenin hem anne hem de bebek için sağladığı faydalar konusunda Acıbadem Fulya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ülkü Tıraş, önemli bilgiler veriyor.


Obeziteye engel oluyor
Emzirmenin başlangıcındaki ön sütün içeriği ile emzirmenin sonundaki art sütün içeriği birbirinden farklı oluyor. Ön sütte protein, art sütte de yağ oranı yüksek oluyor.

Bu da bebekte doygunluk hissi sağlayarak obeziteyi önlüyor. Anne sütü prematüre doğan bebek için en uygun komposizyonda oluyor. Bu sayede prematüre bebeğin yeterli kilo almasını sağlıyor.
Enfeksiyonlara karşı kalkan
Anne sütü birçok mikroorganizmaya karşı öldürücü etkiye sahip. İçerdiği özel enzimler sayesinde bebeklere doğal bağışıklık sağlıyor. Bu sayede annenin geçirdiği kızamık, kızıl ve suçiçeği gibi hastalıklara karşı ilk 9 ay bebeği koruyor.
Alerjik hastalıkları önlüyor
İlk günlerde gelen anne sütüne kolostrum deniyor. Bu süt bebeğin birçok hastalığa karşı korunmasını sağlıyor. Yararlı bakteriler bu sütte olgun süte göre çok daha fazla oluyor. Bebeğin bağırsağının yararlı bakterilerle kaplanmasını sağlıyor. Bu sayede alerji de engelleniyor.
I.Q. puanlarını yükseltiyor
Anne sütü alan bebeklerin ortalama I.Q. puanları diğerlerinde daha yüksek oluyor. Özellikle prematüre bebeklerde bu durum daha belirgin görülüyor.

Nedeni tam olarak saptanamamakla birlikte uzun zincirli yağ asitlerinin etkisi olduğu düşünülüyor. Bu konuda çok sayıda çalışma mevcut olup yeni bir çalışma, anne sütüyle beslenen bebeklerin zeka seviyelerinin daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur.
Organ gelişimine pozitif etki
Anne sütünün içeriğindeki çeşitli büyüme faktörleri bebeğin bağırsak ve beyin gibi birçok organ gelişiminin daha iyi olmasını sağlıyor.

Bu, gelecekteki bebeğin hayatını etkileyen en önemli özelliklerinden birini oluşturuyor.
Sindirime destek
Anne sütü bağırsak hareketlerini de hızlandırarak ilk dışkı çıkışını kolaylaştırıyor.

Mikroorganizmalara karşı daha yoğun koruma faktörü içeriyor ve böbrekleri koruyor.
Meme kanseri riski düşüyor
Bağışıklık sistemini güçlendiren, enfeksiyon hastalıklarından koruyan anne sütünün bir diğer mucizesi; anne sütüyle beslenen kız çocuklarının ileride meme kanserine yakalanma risklerinin nispeten daha düşük olması.
Psikolojik destek sağlıyor
Anne sütü her an hazır olduğundan zaman kaybetmeden bebeğin ihtiyacına göre hazırlanabilir. Böylelikle doymak için uzun zamana gereksinim duymayan bebek daha az ağlar. Anne sütü ayrıca bebek için psikolojik destek ve bağlanma anlamında da önemlidir. Ayrıca annenin bebeğine daha fazla zaman ayırmasını sağlıyor.
Ağız temizliğinde etkili
Bazı bebekler çeşitli nedenlerle anne yanında olamayabiliyor.

Bu durumlarda annenin sütü sağılarak bebeğe veriliyor. Özellikle yoğun bakım sürecinde olan prematüre bebek ağızdan beslenemese bile ağız temizliğinde anne sütünün kullanılmasının çok yararlı olduğu gözlemlenmiş.
Karın ağrılarını azaltıyor
Bebeğin ihtiyacı olan protein, yağ, demir ve vitamin gibi her türlü besin öğelerinden zengin olan anne sütü kolayca hazmediliyor. Bu sayede anne sütü alan bebeklerde kabızlık, ishal ile kolik tarzında hazımsızlık nedeniyle oluşan karın ağrıları az görülüyor.