KARAGÖZ Balığı, SARGOZ Balığı ve Av Teknikleri
Uzun yıllardan beri,Amatör olarak bir çok bölgede, balık avı yapmaktayım...
Özellikle Akdeniz ve Marmarada bir çok balık avı maceralarım olmuştur,fakat içlerinde beni en çok heycanlandıran tabiki vazgeçilmez olan Karagöz balığı olmuştur..Her nasılsa bu balığı yakalıcağım zaman, karşımda ürkek ama güçlü bir balığııı hayal ediyorum.Kayalık bölgelerde el oltası ile beklerken,ince misina ve iyi bir iğneye güzel bir yemi, denizin dibine doğru yavaşça iniyor ve misinanın boşluğunu alırken sanki Karagözü, iğnenin yanında hissediyorumm....bekliyorum çünkü O GECE,nin Zifiri Karanlığında ( SESSİZCE ) gelicek gibi heycanla beklemek ayrı bir keyif katıyor bana..Zaman ilerledikçe etraf daha bi sessiz kalıyor,Gök yüzündeki yıldızlar gece,ye renk katıyor,artık yakalıcağınız balıkla birebir kalıyorsunuz.ama hala gelmedi gibi karamsar olamam,derken yemi tazeliyorum tekrar oltamı deniz,e savuruyorum...ince misina elimden kayıyor gidiyor,karanlık sulara.Heycan yine iki parmağımın arasında,beklerken,bir iki vuruştan sonra şimdi derken tasmalıyorum ama heycanım yarıda kesiliyor ve ispari geliyor.aslında balığın başladığına işaret diyorum içimden ve tekrar iğneye güzelce yemi takıp denize savuruyorum,,her atışta ayrı bir heycan var taze yem ve avcı bir iğne ile görünmez gibi olan misinam.termos,taki sıcak çayım var ama oltayı bırakmaya kıyamıyorum,ve saat,ler ilerliyor ve beklemeye devam,arasıra misinanın boşluğunu alıyorum ve tasmalamak için hazırda bekliyorum,gezer kurşunu kayalıklara sürttüğünü hissediyorum. Midyelik ve yosunlu bir bölgede olduğumu Unutmuyorum ! gezer kurşun ve iğneye takılı olan yemi arkasında olduğunu düşünerek saat,ler ilerliyor bir vuruş geliyor,gergin olan misinayı kısa bir tasmalama yaparak Karagöz Buuuuu diyorumm içimden,geldiiii,Misina ince ve 15,20 metre olunca Karagözde iri ise Heycan ve Mücadele şimdi başlıyor.el oltamı yavaşça çekerken balığın iri olduğunu ve kafa darbelerini hissediyorum.gerçekten çok Korkak ve Güçlü bir Karagöz,Misinam ince ve kaliteli olması,na rağmen Kayalardaki keskin Midyeleri o an düşünmek bile İstemiyorum ! misinayı elimden alırcasınaa tutuyorum yavaşça çekerken boşluk bırakmamak için elimden geleni yapıyorum,balığı kaçırcak gibi karamsar olmam mümkün değil..oltayı çekiyorum parmaklarımla ama yaklaştıkça güçleniyor sanki KARAGÖZ.Hadi az kaldı gel diyorum ama mücadele devam ediyor,kayalara taktırmak ve Keskin midyelere sürtmemsi için boşluk bırakmıyorum.heycan dorukta misinayı Balığın durumuna göre çekmek ayrı bir tecrübe olsa gerek,3,4 metre kala Balığı görür gibi oluyorum Hadi diyorumm,hadii ve artık iri Kral Karagözü deniz,den çıkarmam için Misinayı iyice sardıktan sonra artık son ana geliniyor ve yanımdaki kepçe yardımı ile Karagözü kepçeleyip yakalamayı Başarıyorum...Heycan ile mücadele Karagöz birleşince keyif buna diyorum ben...Sabah,a kadar süren balık avımız hele bir,de ay yoksa gecenin sessizliğinde 5,6 karagözle son buluyor...her Amatör balıkçı gibi benimde En çok Yakalamasını sevdiğim Balıklardan biri KARAGÖZ ve SARGOZDUR ...

Gündüz avı ise mevsimine göre ve bölgesine göre yine değişmektedir.Her ne kadar sürü halinde bu balıklar gezsede yerli bir balıktır.rahatsız edilmediği taktir,de bölgeyi terketmez.

Sabah,ın ( İLK ) saat,lerin de en çok verim aldığımız Zamandır,Benim için kızıl şafak operasyonudur.gece karanlığı bitmeden Meraya vardıktan sonra,kullanıcağımı surf kamışlarımızı açarız 1 veya 2 tane..

Sehpaları açar kamışları üzerine koyarız ve güzel bir şekilde taze MAMUN İLE yemledikten sonra HAVA Kırılırken oltalarımızı savururuz Denize.boşluğunu aldıktan sonra iki,li beden ve 2 numara iğneler denizin dibinde olur ve tekrar boşluğunu aldıktan sonra sessizce bekleriz ilk vuruşu ve tasmalamayı...

ilk saat,ler çok önemlidir,gözümü bile kırpmadan beklerim, her an gelebilir diye,gittiğimiz mera ve avlakları yakın takip ettiğimiz için, bu bizim için zamanla tecrübe kazanmış olduğumuzu gösterir..

Surf Kamışlar gergin bir şekilde beklerken,bir elimizde oltada,dır ve Hava iyice Kızıl olmaya başlar ve rüzgar ile ilk balık vuruşu olur, kamışı ilk hareketle kaldırarak kısa bir tasma yaparım. balığın iri oluşu kamışa verdiği O kafa darbeleri benim bütün yağlarımı eritiyor..

Meranın düz olduğu ama ara ara taşlık ve midyelik olduğunu unutmuyorum.kamış her zaman yukarıda ve boşluk vermeden sarıyorum makaramı.balığı kıyıya iyice yanaştırdıktan sonra keyifli bir şekilde kumsala çıkarmayı başarıyorum Karagözü...

Tekarar yemliyip Denize savuruyorum,tek korkum balığın kaçması ile ilgili.kaçan karagöz merayı dağıttığını çok iyi biliyorum...

Ve tekrar Sabırlı bir şekilde bekliyorum Karagöz veya Sargozun gelmesini,sabırlı bir şekilde...

Bunu her AMATÖR balıkçı çok iyi bilir.Sabah ve akşam gün batımı balık verimli geçmektedir..

Fakat biz bunu Sonbahar aylarında sabahın ilk saat,leri ile öğlen Güneşi tam tepe,deyken çok İRİ Karagözleri yakalamayı Başardım.bize her seferinde artık süpriz yapmadığını anlamıştıkki Öğlen güneşin,de çok balık aldığımızı söylüyorum.bu avlak bölgesine göre değişebilir ama denemekte fayda vardır.unutmayın Sonbahar ayı ve öğlen güneşi PARÇALI bulut ise çok kez İri Sargozu yakalamayı başardım.

Sabah balık avı verimli geçmiş ise gece daha irilerine yakalamak Mümkün olduğunu unutmayın..

Gece Karagöz avında özellikle İskorpit gelme olanağı yüksektir,karanlık bölgelerde buna dikkat ediniz.

Gece av yapacağınız için meraya güneş batmadan varmak,yer kontrolü yaparak,Avlağı tanımanızda fayda vardır.

Kullanmış olduğunuz kafa lambası,fener,yada aydınlatmada bir çok ışık için denize doğru kullanmayınız ! balığı ürküte bilirsiniz ! ! kısıtlı ve gizli fener kullanmak için dikkat etmeniz gerekir..

Gece karanlık bir avlakta av yapacağınız için çok Dikkat etmeniz gerekir..uykusuz ve yorgun olarak ava gitmekten kaçının.

Hiç bir zaman av esnasında limitlernizi zorlamayın ve eve dönüş için mesafeniz olduğunu unutmayın !

Gündüz öğlen vakitlerinde yorgunlukla beraber artık sandalyede otururken ve bir çok zaman oltalarımızdan ayrıldığımız zaman arkamıza bakarak kamışla sehpanın denize doğru gittiğini ve düştüğünü çok gördüm o,da ayrı bir heycan çünkü bunu yapacak balık 1 kilonun üzerinde olan balıktır.Karagözle birlikte bir çok kırlangıç ve Mırmır,da yakaladığım olmuştur..


Karagöz balığı çok ürkek olup,sessiz ve karanlık bölgeleri seçer.rahatsız olduğu yerde asla durmaz.

Karagöz avında benim için ilk Kural Sessizlik ve Sabırdır.buda bende oldukça fazlasıyla var..

İnce Misina ile Karagöz balığı avında çok önemlidir.

Kayalık ve mağralı taşlıklarda midyelik bölgelerde çok ça yakaladım.

Mendirek ve yüksek kayalık yerlerde çokça karagöz yakaladığım olmuştur.

Özellikle Ekim ve Kasım ay,larında Karagöz ve Sargoz için tam mevsimidir...

Bununla birlikte İri Mırmırda yakalamaktayım.

Deniz suyu derecesi 14 ile 20 dereceler arasında balık avı verimli geçmektedir..

Hava tahmin durumuna göre avlağımızı belirleriz.

Balık avında uzun süre kaldığımız için yanımızda bolcana yiyecek ve içecek bulundururuz.mangal keyfi ise başka bir tat..

Rürgar 2-4 ve 3-5 ile Marmarada özellikle balığı en çok yakaladığımız zamandır.

Karagöz avında özellikle yemi iğneyi kapatacak şekilde takmak çok önemlidir.

Ama sakin Sonbahar gecelerinde iri Karagözlare bir çok kez şahit olmuşumdur..

Özellikle Fırtına ve yağmur sonrası Benim için Resmi ! Karagöz yakalama günüdür.

Yem olarak Gündüz Mamun - Gece ise teke kullanıyoruz.bu bölgesel olarak değişebilir..Arasırada Sülinezde kullandığımız oluyor...


Geçtiğimiz aylarda İzmit Körfezinden 3,lü ÇUPRA,yı bir sefer,de yakaladığım için yanımda 5,6 arkadaşım ve abilerim şahit olmuşlardır.Karagöz avında -BAŞTA Sargoz,Mırmır,Çupra,Kırlangıç yakalama olanağı çok yüksektir...Ve aynı şekilde bunların hepsini yakaladığım bir çok balık avım olmuştur.

Kışın soğuk günlerde taze Karides ile bir bir çok Karagözü yakaladım.ama en çok sevdiği yem ise bence MAMUN.dur..Mevsimine göre ve bölgeye göre değişir.

İlkbahar aylarında yumurtlama zamanı olduğu için balık nazlı olur.

Köstek 25 ana beden 28 yada 30 gibi en çok kullandığımız misinalardır..

Kamış ile avlandığımızda 2 köstekli uzunluğu 20,25 cm olarak bağlıyorum.

İğneler çapraz ve uzun pala olarak bağlıyoruz.gece ise kısa palayı tercihimdir.

Kurşun olarak 75 gram yatay kullanırız.bizim için en idael olanıdır..rüzgara göre değiştiririz.

Genel,de 2 veya 3 köstekli klasik dip takımı kullanırım.misanaların ince ama kaliteli olmasına özen gösteririm.iğneleri kendim bağlarım.av esnasında köstekleri kontrol eder eğer yıpranma görürsem değiştiririm.

Yanımda 3 kişi,yi donatacak şekilde malzememle birlikte ava giderim.tedbirli olmayıda kendimce ilk kural olarak bilirim..Sabırlı ve Sessiz bir şekilde Heycanla balık avına devam eder..mücadeleyi Karagöz kadar Bende severim......