Bebeklerde Ses Kısıklığı Neden Olur?
1) Aşırı Ağlama ve Ses Teli Nodülleri
Aşırı ağlama bebeklerde ses kısıklığının en yaygın nedenidir. Tüm bebekler ağlar, ancak kolik bebekler veya bir rahatsızlığı olanlar daha fazla ağlayabilir. Uzun süre ağlamaları ses tellerinin şişmesine ve bebeklerde ses kısıklığına yol açar.
Özellikle konuşmaya başlamış olan bebeklerde sesin çok fazla kullanılması, ses telleri üzerinde nodül adı verilen anormal doku parçalarına neden olabilir. Bu nodüller ses tellerinin ve ses kutusundaki kasların tam kapanmasını önleyerek ses kısıklığına yol açabilir.
2) Hastalıklar
Bebeklerde soğuk algınlığı gibi, burun tıkanmasına veya geniz akıntısına neden olan herhangi bir hastalık ses kısılması ile sonuçlanabilir. Genelde tehlikeli bir durum değildir ancak bir miktar rahatsızlığa neden olabilir.
3) Mide Reflüsü ve Kusma
Bebeklerde reflü nadiren görülebilir. Reflü, mide asidinin taşarak genze kadar yükselmesi durumudur. Mide asidi ses tellerinde ve gırtlakta ufak çaplı iltihaplara neden olabilir. Bu durumda bebeklerde ses kısıklığı söz konusu olabilir.
Not: Reflü olmasa da, bebekler sık kusarlarsa aynı etki doğabilir.
4) Alerji
Burun tıkanıklığına yol açan herhangi bir alerji bebeklerde ses kısıklığına yol açabilir. Alerji, direk ses tellerinin şişmesine yol açarak da benzer etkiyi doğurabilir. Alerjik tepkinin nedeni bahar poleni olabileceği gibi, katı gıdaya geçen bir bebeğin aldığı herhangi bir besin de olabilir.
5) Prematüre Doğum ve Bazı Hastalıklar
Ses teli hareketinin tam olmaması ve konuşma-ağlama esnasında ses tellerinin kapanmıyor olması bebeklerde ses kısıklığına yol açabilir. Aşağıdaki etkenler bu sonuca götürebilir:
Ses teli felci (vokal kord paralizisi) gibi sinirsel bazı rahatsızlıklar (doğuştan anomalili bebeklerde görülebilir)
Larenks stenozu (gırtlak darlığı)
Bebeğin prematüre doğmuş olması ve uzun süre solunum desteği almış olması
Bebeklerde Ses Kısıklığı Tedavisi
Bebeklerde ses kısıklığına iyi gelen yöntemler şunlardır:
1) Boğazı Nemli Kalmalı
Bebeklerde ses kısılması vakaları çoğu zaman herhangi bir endişe gerektirmez. Dikkat edilmesi gereken öncelikli konular şunlardır:
Anne sütü çok önemlidir. Bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir, ihtiyacı olan tüm besinleri içerir ve boğazının nemli kalmasını sağlar.
Katı gıdaya geçen bebeklerde temiz su tüketiminin yeterli düzeyde olması gerekir.
Bebeğinizin sesini olabildiğince dinlendirin. İhtiyaçlarını gidermeli, başka sağlık sorunları varsa tedavi ettirmelisiniz. Ne kadar az ağlarsa, bebeklerde ses kısıklığı o kadar çabuk iyileşir.
2) Reflü Tedavisi
Aşağıdaki uygulamalar genel anlamda hem asit reflüsü hem de beslenmeden sonraki küçük çıkarmalar için etkili olmaktadır:
Emzirme ve beslenme esnasında düzenli olarak bebeğinizin gazını çıkarın.
Bazı bebekler az ama sık aralıklarla emzirilmek ister. Canı istemediği halde emmesi veya beslenmesi için çok fazla zorlamayın.
Biberonun ucundaki delik büyük olmasın.
Emzirme tekniklerini öğrenerek uygun pozisyonda emzirin.
Bebeklerde asit reflüsü, genellikle ilaç tedavisi gerektirecek şiddette olmamaktadır. Ancak bazı vakalarda ranitidine veya omeprazole gibi ilaçlar önerilebilir. Doktor tavsiyesi olmadan bu ilaçları kesinlikle bebeğinize vermeyiniz.
3) Diğer Tedaviler
Bebeğinizde burun tıkanıklığı varsa yaşlarına uygun burun dekonjestanları ile tıkanıklığı açmalı, burun aspiratörleri kullanarak burnunu temizlemelisiniz.
Alerjiden şüpheleniyorsanız alerjen maddenin tespiti için uzman desteği almalı, bebeğinizi bu maddeden uzak tutmalısınız.
Ses teli felci gibi rahatsızlıklar için uygulanan bazı cerrahi prosedürler vardır ancak bebeklerde ve çocuklarda tavsiye edilmemektedir.
Meltem
Üyelik tarihi
15 Aralık 2014
Bulunduğu yer
GB
Mesajlar
11.145
Seslenildi
2190 Mesaj
Etiketlendi
310 Konu
Bebeklerde Ses Kısıklığı Nedenleri ve Tedavisi
11 Kasım 2017
- Paylaş
- Share this post on
- Digg
- Del.icio.us
- Technorati