Memorial Ataşehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. İlkay Keskinel, “31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü” öncesinde sigaranın zararları ve hamilelikte sigara kullanımının çocuğa olumsuz etkileri hakkında bilgi verdi.

Anne adayının sigara içmesi bebeğe giden kan miktarını azaltıyor

Her ne kadar zararlı olduğunu bilmeyen pek olmasa da, ne yazık ki, bazı anne adayları gebelikleri boyunca sigara içmektedir. Annenin aldığı zararlı maddeler de, tıpkı yediği besinler gibi göbek kordonu aracılığı ile bebeğe ulaşmaktadır. Sigarada bulunan katran, karbon monoksit, nikotin gibi maddeler, sadece anneye değil, bebeğe de zarar vermektedir. Sigarada bulunan nikotinin damar büzücü etkisi vardır. Ne yazık ki, bu etki göbek kordonundaki damarlarda da görülmektedir. Nikotin nedeniyle, bebeğe giden kan miktarı azalmaktadır. Bunun yanı sıra; karbon monoksit, oksijen taşıyan kan hücrelerine bağlanır ve oksijeni yerinden söker. Böylece, bebeğe az kan gitmesinin yanı sıra; giden kandaki oksijen miktarı da düşmüş olur.

Düşükten büyüme geriliğine pek çok üzücü durum yaşanabilir

Anne adayının sigara içmesi, dış gebelik (döllenmiş yumurtanın rahim dışında bir yere yerleşmesi), düşük ve ölü doğum riskini artırır; “plasenta” adı verilen bebeğin eşinde sorunlara yol açar; bebekte büyüme geriliği yapabilir. Erken doğan bebekler daha küçük dünyaya gelmelerinin yanı sıra, akciğerleri de henüz doğuma hazır olmadığından solunum sorunları yaşayabilir. Bu çocuklarda nedeni bilinmeyen “ani bebek ölümü sendromu” ya da “beşik ölümü”, sigara içmeyen annelerin çocuklarına göre daha sık görülmektedir.

Gebeliğinde sigara içen annelerin bebeklerinde solunum yolu hastalıklarına yakalanma
riski artar. Bu çocuklarda solunum yolu ve kulak enfeksiyonlarının yanı sıra, astım görülme olasılığı da artmıştır.

Doğum öncesi sigaraya maruz kalan çocuklar büyüdüklerinde öğrenme güçlükleri, dikkat ve davranış bozuklukları yaşayabilirler.

Bebeğinizi obeziteye mahkum etmeyin

Son yıllarda bebeğin daha doğmadan maruz kaldığı sigaranın yeni bir zararı daha saptanmıştır. Yapılan çalışmalarda, gebeliklerinde sigara içen annelerin çocuklarında, obezitenin (aşırı kilolu olma durumu) daha sık görüldüğü bulunmuştur. Bu çocuklarda, iştah ve enerji metabolizmasını düzenleyen bir takım maddelerin bozukluğu söz konusudur. Obezitenin yanı sıra, sigara nedeniyle glikoz intoleransı ve insülin direnci sıklığı da artmıştır.

Baba adayları da dikkat etmeli

Sadece annenin değil, babanın içeceği sigara da bebeğe zarar vermektedir. Babanın giysilerine ya da derisine sinen nikotin ve diğer zararlı maddeler bebeğe yanında sigara içilmişçesine taşınmaktadır.