Forumunuz.Com

Forumunuz.Com (https://www.forumunuz.com/)
-   Bilgisayar Mühendisliği (https://www.forumunuz.com/bilgisayar-muhendisligi/)
-   -   Yazılım Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği arasındaki farklar (https://www.forumunuz.com/bilgisayar-muhendisligi/62408-yazilim-muhendisligi-ve-bilgisayar-muhendisligi-arasindaki-farklar.html)

Penia 25 Ocak 2016 12:02

Yazılım Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği arasındaki farklar
 
Yazılım Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği arasındaki farklar

1. Yazılım Müh. ile bilgisayar mühendisliği arasında fark var mı?
İster bilgisayar mühendisliği okuyun ister bilgisayar bilimleri okuyun ister yazılım mühendisliği okuyun. Hiçbiri arasında fark yok. Bir işveren olarak söylüyorum yazılım yapmak için için başvuru yapan kişilerin diplomaları arasındaki farka bakmıyoruz. Hiçbir firma bakmıyor. İster Yazılım Mühendisi yazsın ister Bilgisyar mühendisi yazsın hiç bir önemi yok. Önemli olan tek şey sizin birşeyleri bitirmiş olmanız ve kendinizi geliştirmiş olmanızdır. Geri kalan teferruatla kimse ilgilenmiyor. bilgisayarmuhendisleri.com sitemizdeki diğer makaleleri de okumaya gayret edin. bir çok sorunuza cevap bulabilirsiniz.

2. Yıldız, Marmara, İstanbul Üniversitesi, İTÜ farkeder mi?
Hayır farketmez. Bizim için en önemli şey kişinin kendisidir. İngilizce biliyorsa, bizim şirkette kullanılan yazılım dillerini biliyorsa biraz da tecrübesi varsa geri kalan hiçbirşeyin önemi yok. Bir kişiye İTÜ'yü bitirmiş diye fazla ücret verilmez. Ancak fazla birşeyler biliyorsa kişi kendi hakediyordur. Yani İTÜ'den mezun olan herkes aynı parayı alacak diye birşey yok. Kendini geliştiremeyen işsiz kalır.

3. Tüm iş ilanlarında tecrübeli eleman isteniyor. Ben okulu yeni bitirdim nasıl tecrübeli olabilirim ki, yeni mezunlar iş bulamayacak mı?
Yeni mezunsanız sizin stajlarınıza bakarız. Stajlarınız sizin için tecrübedir. Stajlarınızı 4 hafta yapmayın. Naylon Staj yapmayın. Stajlarınızı boş geçirmeyin. Gitmiş olmak için staja devam etmeyin. Mutlaka Projelere girin. Proje yapın. Eğer stajde beğenilirseniz insanlar size iş teklif ederler. Tüm firmalarda bu böyledir. Arçelikte staj yapıyor olsanız da kenidinizi göstermeye çalışın, ufak bir yazılım firmasında staj yaparken de kendinizi ispat etmeye çalışın. Stajlarda normal çalışanlardan daha fazla çalışın. Laylaylom staja gitmeyin. Staj yapacağınız yerle önceden irtibata geçerek staja başlamadan önce neler çalışmanız gerektiğini öğrenin. Stajda Facebook kullanmayın. MSn kullanmayın. Zırtpırt telefon kullanmayın. Ona buna sms atmayın. Düzenli tertipli olun. Her işe gönüllü olun. Ağırbaşlı ve efendi olun. Bunların tümü size puan kazandırır. O iş yerinde devam etmeseniz bile size referans olur. İşyerindeki diğer mühendislerle iyi geçinin. Sektör çok küçük yarın tekrar karşılaşabilirsiniz.

4. Özel üniversitede burslu okuma şansım var ama devlete de puanım yetiyor hangisini tercih edeyim.
Önce devlet ünviersitesini seçin. Ancak üniversiteden ziyade şehir seçin. İstanbulda okumaya gayret edinin. Puanınız yetiyorsa istanbuldaki devlet üniversitelerini sonra istanbuldaki burslu özelleri yazın. Daha sonra diğer seçenekleri değerlendirin. İş dünyasının kalbi istanbuldur bunu unutmayın. İstanbulda okursanız staj ve parttime çalışma olanaklarından daha çok yararlanabilirsiniz. Büyük şehirlerde okumak her zmana daha iyidir. Zaten muhtemelen nereden mezun olursanız olun %90 istanbulda iş arayacaksınız. Bu yüzden baştan istanbula gelmeye çalışın. Öğrnciliğinizde de istanbulun tadını çıkarın. İs dünyasıyla bir an önce tanışın.

5. Ben küçüklüğümden beri bilgisayarı çok seivyorum. Hack mack web site teplate vs yapıyorum bilgisayarı söküp takabiliyorum... Oyun oynamayı da çok seviyorum?Bazen çalışmayı çok seviyorum bazen sevmiyorum? Notlarım düşük yada yüksek, sizce bilgisayar mühendisi olabilir miyim?
Arkadaşlar üniversiye giriş sınavında yeterli puanı alabilen herkes bilgisayar muhendisi olabilir. Eşşek bağlasanız üniversiteden mezun olabilir ve diploma alabilir. Ama Bilgisayar mühendisliğinden bahsederken konuştuğumuz şey diploma değildir. Kendini bilgisayar mühendisi olarak hissetmektir. Kendine güvenmektir. Kendini geliştirdiysen zaten işssiz kalmazın. Mutlaka iyi paralar kazanırsın. Lise yıllarında öğrendiğin bilgisayarın hemen hemen hiçbir önemi yoktur. Oyun oynamayı iyi bilmenin de hiç bir önemi yoktur. Hack mack yapmak da çocukca faaliyetlerden başka birşey değildir. Bunlara yaşınız dolayısıyla ilgi duymanız nırmaldir ama dünya hack olayları etrafından dönmüyor. İlerde göreceksiniz çok zengin de olsanız dünya sizin etrafınızda dönmeyecek. Ayağınız yere bassın. Lise yıllarında bilgisayarla uğraşmak yerine ders çalışarak yüksek puanlar almaya çalışın. Boşuna zaman kaybetmeyin. İstanbuldaki üniversitelere kapağı atmaya çalışın. Hack mack olaylarına üniversitede devam edebilirsiniz. Bu arada bilgisyar oyunu oynamak yerine hackle uğraşmak daha iyidir Yani illa da birşeylerle uğracaksanız Hack ve programlama ile uğraşmak daha iyidir... Analitik düşünce vs gibi garip kavramlara takılmayın. İlerde bunun ne anlama geleceğini kendiniz anlayacaksınız. Eğer bilgisayar mühendisi olmak isterseniz olursunuz. Diğer herşey boştur.

6. Eğitim hangi ünviersitede daha iyi? Bazı üniversitelerde Profesor sayısı çokmuş diyorlar? Bazılarında prof yokmuş? Ne iş?
Bir üniversitede prof olmuş olmamış size hiç bir faydası yoktur. Birisinin prof olması sadece o kişinin maaşına yarar o kadar. Öğrencilere bir kuruş faydası yoktur. Bu yüzden prof sayısına bakarak üniversite seçemeyin. Bir adamın prof olması onu JAVA GURUSU yapmaz. yapsa bile size bir hayrı dokunacağı anlamına gelmez. Hiç bir hocanın elinde sihirli değnek yok. Sizi bir anda JAVA ustasına dönüştürecek bir şey varsa o şey sizin kendi içinizdeki ateştir. Eğer içinizdeki ateş iyiyse çalışırsınız ve öğrenirsiniz. Çabalarsanız öğrenciliğinizde Google ya da Microsofta bile staj yapma imkanınız vardır. Hatta mezun olunca bile tüm ünlü firmalarda çalışabilirsiniz. Ama bu sizi yanıltmasın. Böyle düşünmek büyük düşünmek değildir. Eğer Facabook kurucusunun de en büyük ideali google'da çalışmak olsaydı bugun dünyanın en zengini olamazdı. Bu yüzden ufak hayaller kurmak yerine daha büyük hayalleriniz olsun. Büyük düşününün. Yapamayacağınız hiç birşey yok. Hele hele bilgisayar alanında fırsatlar çok. Yazdığınız tek program bile dünya çapında popüler olaiblir. Bu yüzden mezuniyetinizde ufak paralara takılmayın. Önce kendinizi ispat edin, güzel program yazabilecek seviyelere gelin. Şakır şukur konuşur gibi program yazmayı öğrenin. Gerisi gelir. Mezuniyetinizin ilk 2 yılında milyoner olamazsanız üzülmeyin. Çalışırsanız bir gün mutlaka kazanacağınızdan eminim. Bu çalışmalar sırasında izi engellemek isteyenler olacak. En başta aileniz yazın sizi eve çağıracak gitmeyin. Mutlaka staj yapın. Sizin memur olmanızı isteyecekler. Olmayın. Kapasiteniz olduğu sürece çabalayın. Fırsatlar çevrede uçuşurken bazılarını yakalayacaksınız. Ama fırsat demek memur olmak ya da bir işte 2000 dolara çalışmak demek değildir. Gerekirse 500 tl alın ama çalıştığınız firmanın geleceğinden pay isteyin mesela. Eğer facebook çalışanları da illa 3000 dolar maaş isterim deseydi sanırım facebookdan onlarca milyarder çıkmazdı. Ve ilave etmek isterim ki pes etmeyin. Yılmayın çalışın. Çok çalışın.

Son Söz: Çalışan karşılığını bir gün mutlaka alır. Korkmadan çalışın, dürüst çalışın. Bilgisayar mühendisliğini gönül rahatlığı içinde yazın. Çalışan ve kendini geliştirenlere her daim fırsatlar çok...


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:01.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

Site kurucuları: Damla ve Meltem