Facebook, Çin'e geri dönebilmek için özel bir sansür sistemi geliştiriyor!


Facebook 2009'dan beri Çin'de yasaklı (Instagram ise 2014'ten beri), ve o zamandan beri şirket ülkeye tekrar girmek için elinden geleni yapıyor. New York Times'ın yaptığı habere göre CEO Mark Zuckerberg Çin'in sansür yasalarına uygun bir kod geliştirmeye çalışıyor. Bu kodun kullanılıp kullanılmayacağı konusunda bir bilgi yok, ya da Çin'in buna rağmen Facebook'a tekrar izin verip vermeyeceği açık değil, ama görünüşe bakılırsa kod çalışanlar tarafından erişilebilir durumda.

Bu araç daha önceki bloklama kodlarından farklı, çünkü sisteme üçüncü bir partinin dahil olmasını ve direkt olarak haberleri ve gönderileri silmesini sağlıyor. Bu sayede Çin hükümeti istediği zaman Facebook'a bir haberi silmesi için başvurmaktansa kendisi direkt olarak istediği haberi sansürleyebilecek. Görünüşe bakılırsa Facebook, Çin'in büyük nüfusuna tekrar erişebilmek için herşeyi yapacak.

Bazı kaynaklar bu aracın dünyanın farklı bölgelerinde kötü amaçlar için kullanılmasından korkuyor. Şimdilik durumda bir değişiklik yok, Çin'li kullanıcılar ya Weibo kullanmaya devam edecek, ya da Facebook'a VPN aracılığıyla erişecekler.