Forumunuz.Com

Forumunuz.Com (https://www.forumunuz.com/)
-   Bitki Dünyası (https://www.forumunuz.com/bitki-dunyasi/)
-   -   Kaz Gagası (https://www.forumunuz.com/bitki-dunyasi/8170-kaz-gagasi.html)

Elif 25 Şubat 2015 14:21

Kaz Gagası
 
(Corydalis cava)

Gelincikgiller familyasındandır.

15-30 cm boylarında bol girinti çıkıntılı bileşik yaprakları olan , çok yıllık, soğanlı, otsu bir bitkidir.Erken ilkbaharda, mart-nisan aylarında açan 1.5-3 cm boylarındaki 10-20 adet eflatun- kırmızı yada bazen beyaz çiçek demet halinde kırmızımsı bir sapın ucunda yer alır.

Avrupada 200-2000 metre yüksekliklerde yaprağını döken orman altlarında , gölgeli çayırlarda, meyve bahçelerinde yetişir.

Soğanında başta bulbocapnin olmak üzere 30 dolayında toksit alkoliit bulunur.

Tarihte cilt rahatsızlıklarına , iskorbüte ve gut hastalığına karşı kullanılmıştır.Sakinleştiricidir, narkoz uygulamasından önce ve sonra kullanılabilir.

Bileşiminde bulbocapnine , corydaline, leonticine, protopine, tetrahyd- ropalmatine gibi alkoliitler bulunur.

Frengiye , ilerlemiş kansere, ağız yaralarına, kronik ağrılara, yaşlılarda yüz kuruluğu ve kavlamasına karşı öneren öneren hekimler vardır.

Bitkinin tentüründen günde üç kez yirmişer damla alınır.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:02.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9   Copyright ©2000 - 2026, vBulletin Solutions, Inc.

Site kurucuları: Damla ve Meltem