Ülkemizde birçok doğal güzelliklerin yanı sıra, yapay güzellikler de mevcuttur. Geçmişten günümüze kadar çok sayıda tarihi eser günümüze yıpranmadan gelmiştir. Ancak ne yazık ki, bu eserlerin değeri ülkemizde tam olarak bilinememektedir. Dünya’nın birçok yerinde ülkemizdeki güzellikler gösterilirken, kendi halkımız eserlerine sahip çıkamamaktadır. Türkiye’nin tarihi çok geçmişe dayanmaktadır. Bu nedenle, birçok medeniyetin kalıntıları günümüze kadar gelmiştir. Dünya insanlarının dikkatini çeken bu eserler, ülkemizde terk edilerek, kendi kaderlerine bırakılmışlardır. Çok üzücü olan bu durum için, devletin belirli koruma önlemleri de yeterince başarılı olamamıştır. Geçmişte şehrin simgesi olan birçok eser görüntüleri, mahalle aralarında kalarak yok olmaya yüz tutmuşlardır. Değer verdiğimizi söylediğimiz çok sayıda eser ülkemiz çapında sınırlı kalarak, Dünya çapında tanıtılamamıştır. Ancak Dünya geneline baktığımız zaman, yabancı turistler eserlerimizi bizden daha çok incelemekte ve tarihini daha iyi bilmektedirler. Tabii ki bu olay, ülkemiz adına büyük bir suç olarak sayılabilir. Eserlerimize, tarihimize gerekli değeri vermeyi bimeliyiz.Unutulmamalıdır ki, tarihine ve eserlerine önem vermeyen bir milletin, gelecek bir tarihi olamaz.


Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas)

Cami 1228-1229 yıllarında inşa edilmiştir. Muhteşem bir planlamaya sahip olan caminin sütunundaki süslemeler, Dünya’nın hiçbir yerinde bulunmamaktadır. Divriği Ulu Camii, UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır. Ziyaretçiler tarafından yılın her mevsimi akına uğramaktadır.

Hattuşaş – Hitit Başkenti (Çorum)

Hitit Devleti’nin başkenti olan Hattuşaş, mimarlık ve sanat alanında büyük gelişme göstermiş bir medeniyettir. Hattuşaş, Çorum’un Sungurlu ilçesinde bulunmaktadır. Yapılan arkeolojik kazılarda, Hattuşaş’ta 5 kültür katı olduğu ortaya çıkmıştır. Bu katlarda ise, Hitit, Roma ve Bizans dönemine ait birçok yapı bulunmuştur. Hattuşaş, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır.

Nemrut Dağı (Adıyaman – Kahta)

Nemrut Dağı, Dünya’nın sekizinci harikası olarak bilinmektedir. Dağın tepesinde Yunan tanrısının heykeli yer almaktadır. Aynı zamanda, Yunan tanrısının mezarı ve tapınağı da bulunmaktadır. Nemrut Dağı Adıyaman’da bulunur. Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır.


Pamukkale-Hierapolis (Denizli)

Pamukkale, Denizli’de bulunmaktadır Pamukkale bölgesinde, kent Kaplıcaları, akan sulardan kalan karbonat mineralleri ve travertenler yer almaktadır. Toplam 2700 metre uzunluğunda ve yaklaşık olarak 600 metre genişliğinde bir traverten üzerine inşa edilmiştir Pamukkale, Denizli’ye yaklaşık olarak 20 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Pamukkale’nin yakınlarında birçok termal tesis de mevcuttur. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır.


Safranbolu Şehri (Karabük)

Modern şehirleşmenin olduğu dönemlerde Safranbolu doğallığını korumuştur. Bu nedenle mimari geleneklerini asla kaybetmemiş, günümüze kadar aynı şekilde gelmeyi başarmıştır. Evleri yarı ahşaptan, üç odalı Yunan özellikleri taşıyan ve depreme dayanıklı bir mimariye sahiptir. Günümüzde mutlaka gezilip, görülmesi gereken bir yer olan Safranbolu, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır.

Truva Antik Kenti (Çanakkale)

Çanakkale ilinin merkez ilçesine bağlı olan Tevfikiye Köyü’nün Hisarcık tepesinde yer almaktadır. İlyada Destanın’da bahsi geçen Truva Savaşı’nın, bu bölgede gerçekleştiği tahmin edilmektedir. 1870’lerde Alman bir arkeolog tarafından keşfedilmiştir. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır

Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya)

Çatalhöyük’ün tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Orta Anadolu’da, günümüzden yaklaşık olarak 9 bin yıl önce inşa edilmiştir. Dünya’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Ayrıca, ilk tarımcı toplulukların da Çatalhöyük’te yaşadığı, bulunan kalıntılar ile ispatlanmıştır. Çatalhöyük, Neolitik Çağ ve Kalkolitik Çağ yerleşim yeri olarak bilinmektedir. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır.