NORMAL DOĞUM NASIL YAPILIR - VİDEO İZLE

NORMAL DOĞUM NASIL OLUR? BEBEĞİN DOĞUMU NASIL GERÇEKLEŞİR?

Aşağıdaki videoda normal doğumun nasıl olduğunu izleyebilirsiniz. Normal doğum nasıl yapılır videosundaki aşamaları tek tek sıralamak gerekirse:
- Öncelikle bebek doğum kanalına yerleşir. Bu hamileliğin son haftalarında gerçekleşen bir durumdur. Bebek doğum kanalına yerleştiğinde anne karnının yüksekliğinin biraz azaldığını farkeder.
- Doğum sancıları sıklaştığında yani 5 - 10 dakkada bir düzenli ve şiddetli sancılar geldiğinde rahim ağzı (serviks) yavaş yavaş açılmaya ve incelmeye (silinmeye) başlar.
- Rahim ağzı açılırken bebek doğum kanalında aşağıya doğru ilerler ve aynı zamanda bebeğin kafası doğum kanalının çaplarına en uygun pozisyonu alacak şekilde dönüş hareketleri yapar. Bebeğin kafası doğum kanalından dışarıya kadar düz bir şekilde inmez, dönüş (rotasyon) hareketleri yaparak kanalın geniş ve dar alanlarından en uygun şekilde geçer.
- Rahim ağzı tamamen yani 10 cm açıldıktan sonra bebek doğum kanalından dışarıya çıkar. Gerekli ise bu sırada bebeğin kafasının çıkışını kolaylaştırmak için epizyotomi (doğum kesisi) yapılır. Bu esnada kafası içeride döndüğü yönün tersine dış rotasyon hareketi yaparak çıkar.
- Kafanına ardından omuzlar çıkar. Omuzlar yatay pozisyonda değil, birisi önde birisi arkada olacak şekilde çıkar.
- Omuzlardan sonra bebeğin göğsü, karnı, kalçası ve bacakları dışarıya çıkar.
- Bebek tamamen doğduktan sonra baş aşağı olacak şekilde bacaklarından tutulur ve ağzı, burnu temizlenir. Bu esnada göbek kordonu kesilir. Artık bebek tamamen doğmuştur ve temizlik, giydirme gibi işlemler yapılır.
- Bebeğin doğumundan yaklaşık 5 - 10 dakika sonra bebeğin eşi (plasenta) ayrılır. Plasentanın ayrılması bebeğin doğumu gibi sancılı ve zor olmaz. Plasenta ayrıldıktan sonra vajina ve rahim ağzı kanama kontrolü yapılır, gerekli ise dikiş işlemleri yapılır. Bu işlemler en fazla 20-30 dakika kadar sürer genellikle.
- Doğum sancılarının sıklaşmasından bebeğin doğumuna kadar geçen süre çok değişkenlik gösterebilir. İlk doğumlarda daha uzundur. 2-3 saat gibi kısa sürebileceği gibi 10 saat civarında uzun süreler alabilir.
- Dikiş işlemlerinden sonra anne ve bebek odasına alınır. Kanama ve tansiyon takipleri yapılır. Gerekli ilaç ve serumlar verilir.
- Genellikle normal doğumdan 1 gün sonra anne ve bebek bir hafta sonra kontrole gelmek üzere taburcu edilir.

Normal doğum nasıl olur videosu izle: