NORMAL DOĞUM NE KADAR SÜRER?

NORMAL DOĞUM KAÇ DAKİKA / SAAT SÜRER?

Normal doğum düzenli ve sık aralıklarla (5-10 dakikada bir) şiddetli sancıların hissedilmesiyle başlar. Düzenli sancılar başladığında rahim ağzı kapalıdır. Sancıların başlamasından rahim ağzının tam olarak yani 10 cm açılmasına kadar geçen süre doğumun birinci evresidir.
Rahim ağzının (serviksin) tam açılmasından bir süre sonra bebeğin doğumu gerçekleşir. Rahim ağzının tam açılmasından bebeğin doğumuna kadar geçen süreye doğumun ikinci evresi denir.
Bebek doğduktan sonra doğumun üçüncü evresi başlar. Bebek doğduktan bir süre sonra plasenta yani bebeğin eşi ayrılır, plasentanın ayrılmasıyla doğumun üçüncü evresi bitmiş olur.

Doğumun birinci evresi ne kadar sürer?
Doğumun birinci evresi latent faz ve aktif faz olarak ikiye ayrılır. Rahim ağzı yaklaşık 3-4 cm açıklığa ulaşana kadarki kısım latent faz, bundan sonraki kısım aktif faz olarak adlandırılır. Laten faz ilk doğumlarda ortalama 6-7 saat, sonraki doğumlarda ortalama 5 saat sürer. Aktif faz ilk gebeliklerde ortalama 5 saat, sonraki gebeliklerde ortalama 3 saat sürer.
Özet olarak doğumun birinci evresi yani doğum sancılarının başlamasından rahim ağzının tam açılmasına kadar geçen süre yaklaşık olarak ilk gebeliklerde 11 saat, sonraki gebeliklerde 7 saat sürer.
Doğumun normalden hızlı gerçekleşmesine presipite doğum denir.

Doğumun ikinci evresi ne kadar sürer?
Doğumun ikinci evresi yani rahim ağzının tam açılmasından bebeğin doğumuna kadar geçen süre ilk gebeliklerde ortalama 50 dakika, sonraki gebeliklerde ortalama 20 dk sürer.

Doğumun üçüncü evresi ne kadar sürer?
Doğumun üçüncü evresi yani bebeğin doğumundan sonra plasentanın (bebeğin eşi) ayrılana kadar geçen süre yaklaşık 5 dakika civarındadır. Normalde en geç yarım saat içerisinde plasenta ayrılır.

Plasentanın ayrılmasından sonra annenin muayenesi yapılır ve bir kanama var mı kontrol edilir. Epizyotomi (doğum kesisi) varsa dikiş işlemleri yapılır. Bunlar yaklaşık 10-20 dakika sürer. Daha sonra anne doğum masasından inebilir ve bebek ile beraber takip odasına alınır.

Özet olarak:
Normal doğum ilk gebeliklerde daha uzun sürer, doğum sayısı arttıkça daha kısa sürer. İlk doğumlar yaklaşık 10 saat civarında sürerken sonraki doğumlar 5-7 saat bazen daha kısa sürer. Epidural anestezi uygulanan hamilelerde doğum süresi birkaç saat artabilir çünkü rahim ağzı daha yavaş açılır.