Yunanistan'da Çipras hükümeti AB-IMF ve Avrupa Merkez Bankası'nın oluşturduğu Troyka'nın kemer sıkma politikalarını kabul etmediği için kredi alamıyor. Para musluğunun kapatılmasından Almanya'yı sorumlu tutan Atina, Nazi döneminden kalma çözümlenmemiş savaş tazminatı konusunu yeniden gündeme getirdi. Yunanistan, Almanya'nın en az 11 milyar euro savaş tazminatı ödemesi gerektiğini savunuyor. Aksi takdirde Almanya'nın Yunanistan'daki varlıklarına el konulacak.

Euro Bölgesi ile kredi pazarlığı yapan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras parlamentoda, ülkesinin İkinci Dünya Savaş nedeniyle Almanya'dan talep ettiği savaş tazminatını yine gündeme getirdi.

1953 Londra Sözleşmesi'ne göre, 1990'da yeniden birleşen Almanya'nın Yunanistan'a savaş tazminatı ödemesi gerektiğini ileri süren Çipras, bu konuyu çözüme kavuşturmak için siyasi partiler arasında bir komisyon kurulmasını önerdi.

Yunanistan Adalet Bakanlığı da, savaş tazminatı ödemeyi reddeden Almanya'yı Yunanistan'daki mal varlıklarına el koymakla tehdit etti.

Yunan parlamentosunda dün akşam konuşan Adalet Bakanı Nikos Paraskevopolos, Nazi döneminde "Distomo" köyünde yapılan katliam nedeniyle Almanya'nın kurbanlara ve yakınlarına tazminat ödemesi gerektiğini ileri sürdü.

Yunanistan Anayasa Mahkemesi 1997 yılında Distomo köyündeki 218 kurbanın ailelerine 28 milyon euro ödenmesini kararlaştırmıştı. Yunan yasalarına göre, mahkeme kararından doğan tazminatı Adalet Bakanlığı tahsil etme yetkisine sahip bulunuyor.

Yunanistan, Euro Bölgesi ile kemer sıkma politikaları konusunda bir anlaşmaya varılması halinde ise bu talebinden vazgeçebileceğinin sinyalini verdi.

Yunanistan'da PASOK hükümeti 2000 yılında benzer bir adım atarak Yunanistan'daki Goethe Enstitüsü, Atina'daki Alman Okulu ve Alman Arkeoloji Enstitüsü'nün mal varlıklarına el koymaya karar vermişti. Almanya'nın Atina'nın Euro Bölgesi'ne girmesine onay vermesiyle Yunanistan Adalet Bakanlığı söz konusu adımı atmaktan vazgeçmişti.

Yunanistan, İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma savaş tazminatı nedeniyle Almanya'dan 11 milyar euro talep ediyor. Nazi Almanyası 1942 yılında Yunan Merkez Bankası'ndan 476 milyon mark almıştı.

Hukukçu Anestis Nessou'nun hesaplamasına göre, Almanya'nın Ekim 1944 yılında Yunanistan'a 786 milyon mark borcu vardı. Söz konusu borç bugün euro cinsinden hesaplandığında Almanya'nın Atina'ya en az 3.5 milyar euro borcu bulunuyor.

Yunanistan'daki Çipras hükümeti, İkinci Dünya Savaşı'nda Nazilerin ülkelerinin alt yapısını yerle bir ettiğini ve katliamlardan doğan tazminatları da hesaplandığında Almanya'daki Merkel hükümetine 11 milyar euro fatura çıkarıyor.

ntv