Venezuela'da yaptırım gücü olmayan, muhaliflerin kontrolündeki Ulusal Meclis Cumartesi günü Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu 'yasa dışı' ilan etti ve orduya da 'demokrasinin yeniden inşası için destek' çağrısında bulundu.

Tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birini yaşayan Venezuela’da ABD’nin “ülkede demokrasiyle seçilen tek meşru kurum” olarak tanıdığı Ulusal Meclis sert açıklamalarda bulundu. Yeni yasama döneminde yemin ederek göreve başlayan meclisin yeni başkanı Juan Guaido “Biz, Nicolas Maduro’nun gayri meşru olduğunu yeniden dile getiriyoruz. 10 Ocak’tan itibaren, devlet başkanlığını ele geçireceğiz, netice itibariyle bu Ulusal Meclis, halkın tek meşru temsilcisidir” dedi.

Ekonomik krizin derinleştiği Venezuela’nın Devlet Başkanı Maduro ise 10 Ocak’ta yemin ederek başkanlığının ikinci altı yıllık dönemine başlayacak. Venezuela’da 20 Mayıs’ta yapılan seçimleri çoğu muhalif parti boykot etmiş, uluslararası toplum ise seçimlerin meşruiyetine dair eleştirilerini dile getirmişti.



Maduro yönetimini kabul etmediklerini açıklayan Guaido’ya Venezuela yönetimi sert yanıt verdi.

Latin Amerika’nın 12 ülkesi Cuma günü Peru’nun başkenti Lima’da bir araya gelip, Maduro’nun iktidarda kalma teşebbüsünde bulunması üzerine hükümetlerinin yönetimini tanımayacağını açıklamış, Devlet Başkanı’na iktidarı muhaliflerin kontrolündeki Ulusal Meclis’e teslim etmesi çağrısında bulunmuştu.

KOMŞULARLA KRİZ KAPIDA

Maduro ise ‘Lima Grubu’ olarak bilinen Latin Amerika ülkelerini ‘Washington’dan aldıkları talimatla darbeyi teşvik etmekle’ suçladı. ‘Lima Grubu’ üyesi olan Meksika ise grubun yaptığı açıklamadan desteğini çekti. Maduro’yu yasa dışı ilan ettiği konuşmasında Guaido ayrıca, ordunun emir komuta zincirinin ‘kırıldığını veya zorla ele geçirildiğini’ ifade edip silahlı kuvvetlere ‘demokrasiyi yeniden inşa çabalarına destek vermeye’ çağrısı yaptı. Guaido, ‘özgür, adil seçimlerin yapılabilmesi ve geçiş hükümeti kurulması için koşulların sağlanması’ sözü verdi.

Türk dizilerini çok sevdiğini her fırsatta dile getiren Maduro geçtiğimiz aylarda Türkiye’ye gelmişti. Türkiye’de geçirdiği kısa süre içerisinde Nusr-et isimli lokantada özel et yemekleri yiyen Maduro, “Halkı açlıktan kıvranırken pahalı yemekler yiyor” yorumlarıyla eleştirilmişti.