Zafer Takı ya da Fransızlarında da dediği gibi ”Arc de triomphe de I’Eroile”, Avrupa Birliği üyesi Fransa’nın başkenti ve aynı zamanda da en önemli şehri olan Paris’te bulunmaktadır. Dünyanın en önemli yerleşim yerleri arasında kabul edilen Paris’in en değerli eserleri arasında yer alan Zafer Takı, Paris’in ve hatta Fransa’nın ulusal simgeleri arasında yer alır ve turistlerce yoğun ilgi ile karşılanır. Paris’in Eiffel Kulesi ve Notre Dame Katedrali ile beraber en önemli simgeleri arasında kabul edilen Zafer Takı, şehrin merkezinde yer alır. Şehrin birinci bölgesi olarak adlandırılan alanda yer alan Zafer Takı, dünyaca ünlü Champ Elysse caddesinin giriş kısmında bulunur. Burada meydan olarak adlandırılan bir yere yapılmış olan Zafer Takı, hemen hemen bütün Champ Elysse caddesi boyunca görülebilecek bir yüksekliktedir. Boyu 45 metre civarında olan Zafer Takı, ayrıca da 23 metrelik bir genişliğe sahiptir. Paris’in en önemli simgelerinden biri olarak kabul edilen Zafer Takı, Paris’in en önemli 3 caddesinin birleşime noktası ya da başka bir ifadeyle kavşağında bulunur. Dünyanın en popüler şehirleri arasında yer alan Paris, Zafer Takı’na turistlerin ulaşabileceği bir metro hattına da sahiptir.



Dünyanın en tanınmış figürleri arasında yer alan Zafer Takı’nın, 18 Şubat 1806 tarihinde dönemin Fransız lideri Napolyon’un istediği üzerine yapılmasına karar verilmiştir. Bundaki en önemli sebep, Fransızların Austerlitz’te gerçekleştirilen savaş sonrasında çok başarılı bir şekilde galip gelmesinin sonrasında Fransız komutan Napolyon’ca halkın ödüllendirilmek istenmesidir. Napolyon’a göre bu eser yapılırsa ve altından geçilirse bu zafer ölümsüzleşir ve zaman bu zaferin izlerini asla silemez. Fransız halkı bu eseri yapıyı gördükçe, tarihi hatırlar ve asla unutmaz düşüncesiyle hareket eden Napolyon böylece söz konusu Zafer Takı’nın inşasını istemiştir. Dünyanın en önemli tarihi yapıları arasında kabul edilen Zafer Takı, Fransız mimar Jean-François-Therese Chalgrin tarafından yapılmıştır. Uzun yıllar süren ve kimi zamanlar girilen savaşlar sonucunda yapımına ara verilen Zafer Takı, resmi olarak 1836 yılında tamamlanabilmiştir. Bu tarihe kadar geçen 30 yıllık inşa döneminde çeşitli güçlükler yaşansa da sonunda eser Napolyon’un istediği gibi tamamlanabilmiş ve 29 Temmuz 1836 tarihinde Fransızların Temmuz Devrimi olarak adlandırdıkları tarihte açılmıştır.

Paris’in en önemli noktasında yükselen Zafer Takı, açılışı ile beraber altından geçen milyonlarca insana da tanıklık etmiştir. Napolyon, bütün Fransız halkını Zafer Takı’ndan geçmeye davet etmiştir. Fransa’nın büyük bir ülke olduğunu ve bunu da Zafer Takı ile taçlandırdığını söyleyen Napolyon, 15 Aralık 1840 tarihinde Zafer Takı’nın açılışından yaklaşık olarak 4 yıl sonra altından geçmiştir. Zafer Takı, halen Fransız halkı için son derece önemli bir eser olarak kabul edilmektedir. Öyle ki, bu yapı Fransızların ulusal mezarı olarak kabul edilir. Zafer Takı’nı her yıl milyonlarca turist ziyaret etmektedir.