Lüksemburg Bahçesi (İng/Fra: Jardin du Luxembourg) Paris’teki en popüler parktır. Sorbonne Üniversitesi yakınında bulunur. 22.45 hektar büyüklüğündeki bahçe Lüksemburg Düküne aitti ve adını buradan alıyordu. 1612 yılında Louis XIII’nın annesi Marie de’Medici tarafından satın alınmıştır.
Parkın ortasında Grand Bassin diye bilinen bir küçük göl vardır. Bu göl üstünde çocukların kiralayıp kullanabilecekleri botlar mevcuttur. Çocuklar için ayrıca kukla tiyatroları, at binme yerleri ve gezinti mekanları da vardır. Bu gölün etrafında birçok heykel bulunur.
Park içerisindeki seyyar sandalyelerden alarak istediğiniz yere oturabilirsiniz. Lüksemburg Bahçesi ayrıca satranç ve Jeux de Boules oyuncuları ile de bilinir. Alan içerisinde iki tane çeşme bulunur. En ünlüsü Fontaine Medicisdir. 17. yüzyılda barok tarzında yapılmıştır. Diğeri the Fontaine de l’Observatoire çeşmesidir. 1873 yılında yapılmıştır.
1615 – 1627 yılları arasından Lüksemburg Bahçesi’nin kuzeyinde Palais du Luxembourg (Lüksemburg Sarayı) inşa edilmiştir. Bu saray Fransız Devrimi sırasında hapishane olarak kullanılmıştır.
Marie de’Medici’nin isteği üzerine park İtalyan tarzında tekrar düzenlenmiştir. Gençliğini Floransa’da ve Pitti Palace’de geçiren anne Medicini bahçesinde İtalyan esintileri görmek istemişti. 19. yüzyılda bu hususa ait park kamuya açıldığında temel öğeleri değiştirilmese de Fransız tasarımı ile yenilenmiştir.
Ücretsiz olarak ziyaret edilen parkın ziyaret saat sınırlaması yoktur. Sadece Palais du Luxembourg kısmı önceden rezervasyon ile 10.00 – 14.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.