16F84 BAĞLANTI ŞEMASI
16F84 Bağlantı şeması
Programladığınız PIC'i denemek için bir deneme kartına sahip olmanız gerekiyor.

Şekli dikkatle inceleyip-devreyi oluşturun.
PIC i çalıştırmak için devrede bir osilatör katı bulunur.

Çeşitli osilatör tipleri kullanılmasına rağmen PIC lerde zaman sorunları da dikkate alınarak daha çok kristal (XTALL olarak gösterilir) osilatörler kullanılır. ve genelde şekilde gördüğünüz gibi en çok 4 Mhz lik bir kristal ve 22 pikoFarad lık 2 kondansatörden oluşan kristal osilatör tercih-edilir.

Kristal değeri doğrudan zamanlama için önemli olduğundan en baştan kullanılacak kristal değeri iyi seçilmelidir ve program bu değere göre yazılmalıdır. bu konuda en iyi çözüm hiç uğraşmadan 4MHz bir kristal seçimidir. Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi sizde kristal osilatöre 22 pikoFarad lık 2 kondansatör alın ve pic16F84 ün 15 ve 16 nolu uçlarına bağlayın.

14 nolu bacağa +5 volt ve 5 Nolu bacağa da güç kaynağının (—) ucunu bağlayın.

4 Nolu uç (MCLR) (Master Clear) RESET ucudur. Herhangi bir zamanda resetleme işlemini bu pine bağlayacağınız bir butonla yapabilirsiniz. Geride kalan 13 adet uç; giriş yada çıkış olarak kullanabilecek port uçlarıdır.

Port B= 678910111213

PortA=1718123

Bu Portların hangisinin çıkış hangisinin giriş olarak kullanılacağı kullanıcının tercihine bağlıdır. İstediğimiz ucu giriş istediğimiz ucu da çıkış ucu olarak kullanabiliriz.

Bu devreyi dikkatli bir-şekilde oluşturun ama 16F84 için burda da bir soket kullanın. Ayrıca bu devre içinde 7805 ile 5 volt luk regülatör koyarsanız pic'e iyilik etmiş olursunuz. çünkü PIC fazla voltaj giderse yanabilir.

Kullanacağınız pic16F84 için bir soket daha alın. ve 16F84ü bu sokete takın ve PIC devamlı bu sokette dursun.

Programlama-ünitesinden çıkarıp deneme ünitesine takmalarda-ayaklarının bozulmaması için bu soketle beraber takıp-çıkarın. Eğer uğraşacaksanız her 2 devreyi de bir araya getirip çok kontaklı bir anahtar ile yazılım moduna alıp yazma deneme moduna alıp deneme kartı olarak kullanabilirsiniz.

deneme devresi bu kadar programlama devresi bölümündeki devreyi de oluşturup yazılım kısmına geçebiliriz...