Anne babası olarak bebeğinizle ilgili olarak ele alacağınız önemli konulardan biri de minik meleğiniz için eksiksiz bir bebek odası hazırlamak olacaktır. Bir bebeğin çok fazla eşyaya ihtiyacı olmadığı doğru ancak birbirinden çekici ürünler arasında renk veya desen seçimi yaparken bir anda kendinizi kaybolmuş hissedebilirsiniz. Mükemmel bir bebek odasının eşyadan, dekorasyona kadar, karar vermenizi gerektiren ne kadar çok adım içerdiği, sizi şaşırtabilir.






  • Bebek odasındaki her eşya, ilk olarak güvenli olmalıdır. Hangi malzemenin kullanıldığı, söz konusu eşyaların bebek sağlığını dikkate alıp almadığı, antialerjik ya da antibakteriyel özelliklerde olup olmadığı gibi özelliklerine dikkat etmelisiniz. Sağlam ve dayanıklı mobilyalar seçmeye özen gösterin. Odada kullanılan duvar boyasından, satın alacağınız oyuncaklara kadar hijyen ve güvenlik hep aklınızda olsun.





  • İlk bakışta dantelli ve saten bebek yastıkları iyi bir fikir gibi görünebilir. Ancak çok geçmeden her aile, bebeklerinin sadece mışıl mışıl uyumadığını, aynı zamanda ağlayıp, kaka yapıp, etrafa kustuğunu da görür. İşte o zaman saten ve dantelin kötü bir fikir olduğu anlaşılır. Bebek odasına yerleştirilen hemen her şeyin kolay temizlenen, leke tutmayan, temizliğe dayanıklı ürünler olması önemlidir.





  • Her ne kadar bebek odası, bebeğiniz için hazırlanıyor olsa da, sizin de bu odayı kullanacağınızı unutmayın. Ayak altına dolaşacak mobilyalardan, süslemelerden kaçının. Bebeğinizi uyutmak, emzirmek, altını değiştirmek ya da sakinleştirmek için, bebek odasını sizin için de kullanışlı olacakşekilde döşemelisiniz. Bu odada geçireceğiniz saatlerde oturacak bir yerinizin olması gerekir. Genellikle bebeğiniz kucağınızdayken rahatça oturabileceğiniz bir sallanan koltuk tavsiye edilir.





  • Odada toz barınmaması için dekorasyon sırasında dikkatli olun. Üst üste yığılan pelüş oyuncaklar, yere kadar uzanan perdeler veya fazla detaylı mobilyalar işinizi zorlaştırabilir.
  • Dekorasyon sırasında bebeğinizin göz açıp kapayana dek minik bir birey olacağını aklınızda bulundurun. Eğer 2 yıl içerisinde odayı yenilemek gibi bir niyetiniz yoksa, bebeklere yönelik, kalıcıdetaylardan kaçının. Duvar ve zemin gibi geniş alanları daha sade tutup, pek çok farklı aksesuarla kullanmak daha avantajlıdır. Çocuğunuz büyüdükçe çarşaf takımını, oyuncaklarını veya duvar resimlerini kullanarak, odada kolay değişiklikler yapabilirsiniz.





  • Mavi ve pembenin dışındaki renklere de bir şans vermeyi deneyebilirsiniz. Bu şekilde bebeğinize özgü, farklı bir tasarım ortaya koymak için klişelerden, kalıplardan uzaklaşmış olursunuz.





  • Odanın aydınlatması için farklı ışık kaynakları yerleştirmeyi düşünebilirsiniz. Tavan aydınlatması çok parlaksa, odaya dimmer anahtar bağlatmayı ve böylece ışığın şiddetini dilediğiniz gibi ayarlamayı düşünebilirsiniz.





  • Bebek odasında minik bir gardırop hayat kurtarıcı olabilir. Bebeğin ne giysisi olacak diye düşünürüz ama bu dolapta sadece giysiler duracak diye düşünmeyin. Bebek battaniyesi,hediyelik giysiler, yatak örtüleri ve havlular için yer açmış olursunuz. Dolap yerine bol çekmeceli bir şifoniyer de işinizi bir süre görecektir. Bebeğinizin losyonlarını ya da bezlerini yerleştireceğiniz bir şifonyer, size gerekli bebek ürünlerinin hep elinizin altında olmasını, eksikleri çabuk fark etmenizi sağlar.





  • Bebek yatağı seçimi de önemlidir. İki yıl dolmadan bebeğinize yeni bir yatak almak istemiyorsanız, ilk başta yatak alırken seçeneklerinizi iyice gözden geçirin. Yatak kaç yaşlar arasında kullanılabilir, bebek hareketlenmeye başladığında güvenliğini sağlayabilir mi, detaylıca öğrenin.

Alıntı