Günün Sözü DamlaPenia.
Her şey neye layıksa ona dönüşür. -Mevlana
Etiket Listesi

Like Tree2Beğeniler
  • 1 Post By Gülfem
  • 1 Post By Lithium
Seçenekler
Seçenekler
Stil
Avatar Seçilmemiş
Üyelik tarihi
14 Haziran 2016
Bulunduğu yer
Yıldızların çiçeklere göz kırptığı yerden
Mesajlar
6.914
Seslenildi
664 Mesaj
Etiketlendi
127 Konu
Ruh Hali
Capcanli

Standart Şükran Günü Nedir?

15 Aralık 2016
1



''Thanksgiving Day'' olarak bilinen ve genel olarak ABD ve Kanada'da kutlanan "Şükran Günü" ekimlerin hasat edilmesinden dolayı şükür ve duaların edildiği bir gündür. Ekim ayının ikinci pazartesisinde Kanada'nın, Kasım ayının dördüncü Perşembesinde ise ABD'lilerin kutladığı bu bayramda aileler, eve getirdiği bereket için tanrıya dua ederler. Şükran Günü'nün kökeni, söz konusu iki ülkeye göre değişiklik göstermektedir. Şükran günü için hazırlanan yemeklerde hindi ön plandadır. Çünkü rivayetlere göre Pilgrimlerin ilk avladığı hayvan bir hindidir.

Kanada'da çok bilinmemekle birlikte kökeni 1578 yılına kadar gitmektedir. O yılda kaşif Martin Probisher, Pasifik Okyanusu'nda "Kuzey Geçidi"ni bulmak için şimdiki Kanada topraklarında yolculuk ediyordu. Yolculuğunu tamamlamıştı, ancak bunu yaparken zorluklarla karşılaşmış, Iceberg'lerden ve şimşeklerden geçmişti. Bunu yaptıktan sonra Tanrı'ya şükretmişti. Günümüzde Nunavut'ta bulunan Probisher limanında bununla ilgili etkinlikler yapılır.

ABD'deki kaynaklara göre ise 1621 yılında bir grup İngiliz kolonicileri, (ABD arasında Pilgrimler olarak adlandırılırlar) anavatanları olan İngiltere'de hem dini baskılardan hem de "eski topraklar yozlaştı" düşüncesiyle ilk olarak Hollanda'ya sığınırlar. Ardından ise şu anda Massachusetts'e bağlı Plymouth'a yerleşirler. Başlarda elindeki yiyeceklerle birlikte bir hafta idare eden bu grup, sonraki haftalarda kıtlık nedeniyle zor günler yaşarlar. Bu esnada bir grup Kızılderili, Pilgrimlere yardıma koşar ve onlara nasıl avlayıp, nasıl tarım yapacaklarını öğretirler. Bu olayın ardından Kızılderililer ile Pilgrimler birlikte akşam yemeği yerler. 26 Kasım 1789'dan beri "Şükran Günü" tüm ülkede kutlanmaktadır.

Ayrıca ABD ve Kanada kadar etkin olmasa da bazı ülkelerde de "Şükran Günü'' kutlamaları vardır. Grenada, Liberya, Hollanda (resmi tatil değildir, sadece bazı kiliseler o günlerde ayin yaparlar), Avustralya'nın Norfolk Adası, Filipinler ve St. Lucia, kendi çaplarında Şükran günü kutlarlar.

Günümüzde Şükran günü hem ABD'de hem de Kanada'da çeşitli etkinliklerle kutlanır. Bazı diziler, o güne özel bölümler yaparlar. Bazı yerlerde buna yönelik geçit törenleri düzenlenir. Bunun en ünlüsü New York'taki Times Square meydanında sahne olan Macy's Thanksgiving Day Parade'dır. Diğerleri de sırasıyla Chicago, Plymouth, Detroit ve Houston'dur. Ayrıca NFL başta olmak üzere ABD'deki çeşitli spor organizasyonları o güne özel olarak maçlar yapar.

Lithium bunu beğendi.
Avatar Seçilmemiş
Üyelik tarihi
27 Kasım 2015
Mesajlar
8.927
Seslenildi
744 Mesaj
Etiketlendi
107 Konu
Standart Cevap: Şükran Günü Nedir?
26 Aralık 2016
2
Yılbaşında hindi yenmesi de buradan geliyor sanırım.
Gülfem bunu beğendi.
Konuyu 1 kişi okuyor. (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Benzer Konular
Konu
Konuyu Başlatan
Forum
Cevaplar
Son Mesaj