Merhabalar patlıcan meftune sever misiniz?
Diyarbakır mutfağının nefis lezzetlerinden biridir Meftune...
Genelde kabak ile yapılır biz patlıcan ile denedik.
Günün yemeği olarak meftune yaparsanız paylaşmayı unutmayın.

Meftune İçin Malzemeler

400gram kemikli kuzu eti
3 adet büyük boy patlıcan
9 adet büyük boy domates
1,5 yemek kaşığı (tepeleme) domates salçası
1 yemek kaşığı (tepeleme) biber salçası
8 diş sarımsak
1/2çay bardağısıvı yağ
1 su bardağısumak (2,5 su bardağı ılık suda en az 3-4 saat bekletilecek)
1,5 tatlı kaşığı tuz

Meftune Nasıl Yapılır?

Patlıcanları önce uzunlamasına dörde bölüp sonra çok iri olmayacak şekilde küp küp doğrayalım.
Sivri biberler de aynı şekilde ne çok iri ne de çok küçük olmadan sotelik doğrayalım.
Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayalım. Sarımsakları havanda dövelim. (İsterseniz minik rende ile rendeleyebilirsiniz.)
Tencereye sırası ile çiğden et, biber, patlıcan, salçalar, domates ve sarımsak rendesi eklenir. En üste tuzu ve yağı gezdirilir.
Ocağın altı açılır ve süzgeçten geçirilen sumak suyu eklenir. Kapağını kapatıp kaynara çıktıktan sonra orta ateşte 30 dakika kadar pişirilir. Yemeği karıştırmıyoruz.
Etler pişince yemek hazır demektir.

Yarım saat dinlendirdikten sonra servis edilir. Afiyet olsun.



Alıntı