Karikatür çizerken geçilecek aşamaları kısaca göstereceğiz. Kişiden kişiye, hatta eserden esere dahi değişebilecek aşamalardır bunlar. Kimi kalem silgi olmadan yapamaz, kimi doğrudan boyar. Kimi 5 dakikada çizer, kimi 5 saatte. Kimi bir çizgiyle anlatır kimi bin ama burada genel olarak bakıp, karikatür çiziminin temel yanlarını inceleyeceğiz. Çizimleriniz ilerledikçe kendi aşamalarınızı oluşturabilirsiniz...

Başlamadan şunu da söylemeliyiz. Bu ders, karikatür aşamalarını tanımanız içindir. Eskiz, temizleme, çinileme, gölgeleme vs.

Önce neyi ve nasıl çizeceğimize karar verelim. Karakter ya da karakterler; nesnelerin yerleştirilmesi (kompozisyonu), espri, yazılı bir karikatürse yazılacak yazılar…

Çizimi kafamızda tasarladıktan sonra, eğer hala tereddütlerimiz varsa teksir kağıtlarımızda tasarladıklarımız kabataslak çizebiliriz, belki karakter duruşlarını, mimikleri…

Bu kısımları yaptık. Sıra resim kağıdımıza aktarmaya geldi çizeceklerimizi…

Kağıt üzerinde çizeceğimiz karakterin yerini ve boyutlarını tespit edip, iskeletini çizmekle başlayacağım işe. Kalemimizle birkaç çizgi, birkaç daire:

İskeletimizi tamamladıktan sonra yapacağımız iş, bir parça geometri. İskeletimizi geometrik parçalarla giydiriyor, şeklimizi 3 boyutlu hale getiriyoruz. Böylece yönü bakış açısı belli olmaya başladı karakterimizin;

Şimdi ise , önce iskeletimizi siliyor, sonra geometrik şekillerimizin kenar ve köşelerini deforme ederek daha yumuşak kıvrıklar elde ediyoruz. Bir yandan da karakterimiz için eklemeler yapıyoruz:
Bu aşamada, tüm keskin hatlar yumuşatılıp karakterimizi ayrıntılarına kadar tamamlıyoruz. Tabi silgimizle aşamalarda kullandığımız fazlalıkları da siliyoruz. Ne kadar temiz bir çizim olursa, görünüm de o kadar güzel olur.

Karakterimiz tüm hatlarıyla artık ortada olduğuna göre, tarama ucumuzu mürekkebe doyurup taramalara başlıyoruz. Yavaş olabiliriz. Zamanla alışacağız.


Hatların tamamını çiniledik. Silgiyle de kağıdımızı iyice temizledik. Artık gerçek bir karikatür oluyor gibi…

Karakterimize bakıyoruz. Sanki bir şeyler eksik. Bir canlılık katmak gerekiyor. Bunu da taramalarla gölgelendirmeler yaparak sağlıyoruz.


Karakterimiz çizildiğine göre bir mekana ihtiyacımız var. Birkaç bina, yol, bulutlar ve tabi gölgeler.



Alıntı