Bitkiler için gerekli elementler ve görevleri

Nitrojen(N): Aminoasit ve protein sentezinde gereklidir. Eksikliğinde yapraklarda sararma gözlenir.

Fosfor(P): Enerji dengesini sağlar. Eksikliğinde yaprakların erken dökülür.

Sülfür(S): Protein, aminoasit, enzim ve koenzimlerin sentezlenmesinde görev alır. Eksikliğinde büyümede sorunlar ve btikilerde sararma gözlemlenir.

Potasyum(K): Enzimlerin harekete geçirilmesinde, ozmoz ve yük dengesinde kullanılır. Eksikliğinde yaprakların uçları ve kenarları sararır.

Kalsiyum(Ca): Enzim reaksiyonları ve ****bolizma düzeninde kullanılır. Eksikliğinde bitkilerin bazı kısımlarında büyümeye bağlı bozukluklar görülür.

Magnezyum(Mg): Enzimlerin harekete geçirilmesinde, iyon transferinde ve klorofilin yapı taşı olarak kullanılır. Eksikliğinde yapraklarda sararma ve renk kaybı ayrıca yaprakların dökülmesi gibi belirtiler görülür.

Demir(Fe): Enzim ve klorofil sentezinde görev alır. Eksikliğinde en belirgin olarak yapraklarda sararma görülür.

Bakır(Cu): Fotosentez, protein ****bolizması, karbonhidratların dağıtımı ve su dengesinde kullanılır. Eksikliğinde anormal gelişim, çabuk solma, spiral şekilde yaprak gelişimi görülür.

Manganez(Mn): Enzim reaksiyonları ve fotosentezde kullanılır. Demir eksiliği ve yaprakların damarları arasında bozulma eksikliğinde ortaya çıkan belirtilerdir.

Çinko(Zn): Enzimlerin harekete geçirilmesinde kullanılır. Büyümenin yavaşlaması, gövde ve yapraklarda şekil bozuklukları en belirgin eksiklik belirtileridir.

Bor(B): Kalsiyumun kullanılması ve büyümede önemli rol oynar. En beligin eksilik belirtisi yeni çıkan yapraklarda buruşuk görüntüdür.

Mobilden(Mo): Nitrat kullanımında en önemli rolü oynar. Eksikliğinde yapraklarda sarı benekler oluşur. Ayrıca eksikliğinde akvaryumda nitrat oranında artışlar gözlenir.

Vanadyum(V): Enzim sistemleri ve minerallerin kullanımında önemli rol oynar. Eksikliğinde büyümede yavaşlama gözlemlenir.