İslam dininde aşırılığın ve zorluğun yeri yoktur. Dinlerin sonuncusu ve en mükemmeli olan İslam dini, insanlık için dünya ve ahiret saadetini temin etmek üzere gönderilmiştir. Bu yüce dinin, evrensel niteliklerinden birisi de kolaylık dini olmasıdır. İnsanı gücü nispetinde sorumlu tutan İslam dini, insanları zora ve sıkıntıya sokmak için gelmemiştir. Onun amacı, insanların iç ve dış dünyalarının saflığını, sadeliğini, berraklığını korumaktır. Konuyla ilgili olarak yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

“Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez.” (Bakara 185)

Hz. Peygamber, her konuda olduğu gibi, dinin kolaylık prensibini hayata geçirmek konusunda da iyi örnektir. O, bir hadisinde şöyle buyurur:

“Kesinlikle, din kolaylıktır.”

Her şeyde olduğu gibi bu konuda da Peygamberimizin hayatı ve uygulamaları bize en güzel örnektir. Bir hadisinde peygamberimiz Allah’ın sınırlarından ayrılmamayı ve sınırları aşmamayı müminlere hatırlatmış ve dinin kolay olduğunu belirtmiştir. Peygamberimiz:

“Bu din, kolaylık dinidir. Kimse dini geçmeye çalışmasın, (başaramaz, yine de yapamadığı eksiklikleri kalır ve ) üstünlük dinde kalır” buyurmuştur.

Hz. Aişe der ki: “Resülullah iki seçenek arasında özgür bırakıldığında, günah olmadığı sürece mutlaka en kolayını seçerdi. Günah olursa bundan en uzak insan o olurdu.”

Hz. Peygamber daima işlerin kolay olanını tercih ederdi. Kolaylık konusunda peygamberimzin şu veciz hadisine kulak verelim:

“Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız, müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz.”

Bu ayet ve hadislerden anlaşılıyor ki, dinde esas olan zorlaştırmak değil, kolaylaştırmak ve sevdirmektir. Alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Peygamber, bu istikametteki uygulamasını ümmetine bizzat kendisi örnek olarak göstermiştir. Hz. Peygamber’in, tavsiye ve öğütlerinde öngördüğü bu kolaylık prensibine uyulmalıdır.

Dinimiz ruhbanlığı yasaklamış, toplumdan soyutlanıp bir mabede veya ıssız bir mekana kapanarak 'çile' doldurmayı onaylamamıştır. İslam'da yapılması istenilen ibadetler, her insanın kolaylıkla yapabileceği türdendir. bununla birlikte, zorunlu hallerde çeşitli kolaylıklar sağlanmıştır. Örneğin, hasta olanlar ramazan orucunu erteleyebilir, yolcu olanlar cuma ve Bayram namazını kolmayabilirler.

Alıntı