Kömür Nasıl Oluşur?

Kömür, milyonlarca yıl önce dünyanın eğrelti otları, yosunlar ve sazlıklarla dolu büyük bataklık ormanlarından oluşmuştur. Bu ormanlardaki bitkilerden bazıları büyürken bazıları ölür ve suya karışırlar. Ölen bitkilerin yerini yenileri alırken, yaşam ve ölüm döngüsünün sürekli devam ediyor olması suyun tabanında ölü bitkilerden oluşan bir tabaka oluşmasına yol açar. Dünya yüzeyinin zamanla değişmesi ile birlikte farklı tabakalarda farklı bitki kalıntıları katmanlar halinde birikir. Üst üste biriken katmanlar, su ve toprağın ağırlığı ile alt katmandaki bitki kalıntılarının yüksek basınç altında kalmasına yol açar. Basıncın, ısının, fiziksel ve kimyasal şartların değişmesi bitkinin oksijen kaybetmesi ve karbon açısından zenginleşmesine yol açar. Bu süreç uzun yıllar boyunca bitki kalıntılarının kömür haline gelmesini sağlar.

Ana başlıklar haline karşımıza üç tip kömür çıkar. Bunlar linyit, taş kömürü ve antrasittir. Bu sınıflandırma kömürde bulunan karbon, oksijen ve hidrojen oranına göre yapılır. Kömür yüzde 50'si karbon ihtiva eden hazır yanıcı bir kaya olarak tanımlanır. Kömür ayrıca hidrojen, oksijen, azot, kül ve kükürt içerir. Kömür oluşum döngüsünde önce turba linyite, linyit alt bitümlü kömüre, alt bitümlü kömür, bitümlü kömüre, bitümlü kömür antrasite dönüşür.

Linyit: En düşük kalitedeki kömürdür. Karbon oranı diğer kömür türlerine göre daha düşüktür. Elektrik üretiminde, sentetik doğal gaz ve gübre ürünlerinin üretilmesinde linyit kullanılır.

Taş Kömürü ( Bitümlü Kömür ): Orta kalitedeki kömür türüdür. İlk bakışta pürüzsüz görünür fakat dikkatle bakıldığında bir çok katmandan oluştuğu görülebilir. Yüksek ısıtma gücüne ve yüksek kükürt içeriğine sahiptir. Elektrik üretiminde, çimento, gıda, kağıt, otomotiv, tekstil ve plastik sanayilerinde kullanılır. Demir ve çelik endüstrisi de bir diğer önemli kullanım alanıdır.

Antrasit: En yüksek karbon içeriğine sahip olduğundan en verimli ısıtma gücüne sahiptir. Oldukça parlak görünümü ile neredeyse metalik görünür. Antrasitin en önemli kullanım alanı ısıtmadır.