Daha önce kiraz sirkesini denemediyseniz, bu tarife kesinlikle bir şans vermelisiniz. Kiraz sirkesi, ülkesinde kiraz yetiştirilen herkesin evinde bulunmalı. Bu ilham verici lezzet birçok sofralık yağla, salata soslarıyla, şifalı içeceklerle ve şuruplarla tamamlanabilir. Böylece hazırladığınız yemeklere, salatalara ve meyveli karışımlara farklı lezzetler katabilir.

Kiraz sirkesinin eşsiz lezzeti kiraz meyvesinden gelmektedir.

Ülkemizde en çok Marmara ve Ege Bölgesi’nde yetişen kiraz, Gülgiller familyasındadır. İlkbaharın gelmesiyle pembe ve beyaz renklerde çiçekler açan kiraz ağacı, meyvelerini ikili ya da üçlü dallarında bir çiçek buketi gibi toplamaktadır. Kiraz meyvesi taze halinde, oldukça sınırlı bir zaman yenilebilir. Çünkü yağışlardan sonra meyve, kurtlanma yapar. Bu sebeple kirazdan çok çeşitli şekillerde yararlanılmaktadır. Kirazın sirkesi hariç, kiraz meyvesinin kullanıldığı diğer lezzetler şöyledir; kiraz reçeli, kiraz hoşafı, kiraz kompostosu, kiraz turşusu ve hatta kiraz konservesi.

Kiraz Sirkesinin Hazırlanması

Kiraz sirkesi için kullanacağınız kirazların mevsiminde ve taze olması önemlidir. Ayrıca olgunlaşmış ve yumuşak bir aşamaya gelmiş olanlardan seçerseniz, daha iyi bir sonuç alabilirsiniz. Sert kirazların ezilmesi daha zordur. Yumuşaklar bu sebeple daha pratik olacaktır.

Sirke yapımında, seçtiğiniz kirazların miktarı tamamen sizin tercihinize bağlıdır. Siz ne kadar isterseniz, o miktarda kirazı kullanabilirsiniz. (Biz aşağıdaki tarif için 1 kilogram kirazı ölçü aldık)

Malzemeler: 5 litre karışımı sığdırabileceğiniz cam kavanoz, 1 çay bardağı doğal ev yapımı sirke, 1 tatlı kaşığı doğal kaya tuzu, 4 litre içme suyu (klorsuz) ve 1 kilogram olgunlaşmış kiraz.

Yapılışı

Öncelikle seçtiğiniz kirazları güzelce temizleyiniz. Temizlenen sirkeleri kuruması için bir süre bekletiniz. Daha sonra çekirdekleriyle beraber cam kavanozun içine kirazları yerleştiriniz. Ardından elinize takacağınız bir lastik eldiven yardımıyla, kirazları ezmeye başlayınız (Kirazların kurtlu olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir) Tamamen ezilmese bile kirazlar suyunu salmalı ve birbirine karışmalıdır. Seçtiğiniz olgun kirazlar sayesinde, hem ezme işlemi daha kolay olacak, hem de sirke lezzetli olacak. Ezme işleminden sonra üzerine 4 litre kadar su ilave ediniz. Fakat suyu eklerken kavanozun ağzında pay kalmasına dikkat etmelisiniz. Daha sonra diğer malzemeler; yani kaya tuzu ve doğal sirke ekleyebilirsiniz. Doğal sirkenizin ne olacağı tamamen sizin tercihinizdir. Elma, üzüm ya da farklı bir seçeneği değerlendirebilirsiniz.

Tüm malzemeler eklendikten sonra kavanozun ağzını hava almasına izin verecek bir bezle kapatılmalıdır. Ve sıkıca bağlanmalıdır. Sirkenin istenen lezzete ve kıvama gelmesi 2 ya da 3 haftayı bulacaktır. Bu süre boyunca serin ve güneş görmeyen bir yerde sirke karışımınızı muhafaza etmelisiniz. Ayrıca her gün düzenli olarak kiraz sirkenizi karıştırmalısınız.