Doğru duruşla ince ve uzun görün
Vücudunuzu olduğundan çok daha ince ve uzun, yani daha güzel göstermenin bir sırrı var ki; o da doğru durmak... Doğru bir duruş pozisyonuna sahip olmayan bir kadın, ne kadar ince olursa olsun kusursuz görünemiyor. Çoğumuzun bilgisayar başında saatlerini geçirdiği günümüz koşullarındaysa, doğru duruş pozisyonunu korumak pek de kolay değil. Peki, buna karşı ne yapmalı, nasıl önlemler almalı? Ortopedi Uzmanı ve Milli Basket Takımı Doktoru Adnan Bağrıaçık, bu konuda alınabilecek önlemleri Cosmopolitan dergisine anlattı...
FARK ETMEK MÜMKÜN

Duruş bozukluğu, en kısa şekilde, omurganın 'nötral' dediğimiz ideal postürünün bozulması olarak tanımlanabilir. Kendini iyi gözlemleyebilen herkes duruş bozukluğu olup olmadığını kolayca fark edebilir. Ama çoğunlukla duruş bozuklukları kişinin aile fertleri, yakınları ve arkadaşları tarafından fark ediliyor.
BOY KISALABİLİYOR

Duruş bozukluğu ciddi kas ağrılarına neden olabiliyor. Görünüş bozuluyor, hatta boyda kısalma olabiliyor. Duruş bozukluğu önemli sağlık sorunlarına da yol açabiliyor: Akciğer ve kalp kondisyonu sorunları bunların başında geliyor.
KORSE KULLANILABİLİR

Duruş bozukluğunu ortadan kaldırmak için en etkin metot; tartışmasız spor ve egzersiz. Bunun dışında uzmana danışarak korse kullanmak ve tabii ki altta yatan bir sağlık sorunu varsa onu çözmek, buna yönelik fizik tedavi uygulamaları almak duruş bozukluğunu ortadan kaldırılabilir.
OTURURKEN DİKKAT!

Genç kızlardaki göğüsleri gizleme hissi, duruş bozukluğuna yol açan nedenlerden biri. Ders çalışırken veya masa başında, bilgisayarın karşısında oturma yanlışları da duruş bozukluğuna neden oluyor. Bazı romatizmal hastalıklar, osteoporoz ve omurga eğrilikleri de duruş bozukluğu yaratabilir. Sürekli olarak tek tarafta ağır çantalar taşımak da önemli bir faktör...