Ayva çekirdeğinden doğal jöle yapmak nerden aklıma düştü hatırlamıyorum.Jöleyi çocukluğumdan beri severim. Tabi mutfakla haşır neşir olmaya başlayınca içerisinde hayvansal jelatin olduğunu ve ithal jelatin tüketiminin gıda sektöründe bir hayli fazla olduğunu öğrendim . Bu yüzden uzun süredir içerisinde jelatin ihtiva eden ilaç kapsülü de dahil gıda maddelerinden kaçıyorum.Geçenlerde bitkisel jöle bulmuş sevinmiştim ama içerisindeki katkı maddelerini görünce ondanda vazgeçtim.Uzun lafın kısası bu jöle ilaç gibi geldi bana..Jöleden daha akıcı ve parlak..
Not:bütün jelibon türü şekerlerde,etipuf,halley ve marshmallow içeren ürünlerde jelatin kullanılıyor.
Malzemeler:
1 kg ayvanın çekirdekleri (6 adet küçük ayva)
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı şeker (pastada kullanıcaksanız)
Doğal jöle nasıl yapılır
Ayva çekirdeklerinden bazılarını bıçakla ikiye kesin( daha çabuk oluyor) Küçük bir kavanoza alın üzerine şeker ve suyu ilave edip karıştırın.Buzdolabına koyun arada bir kaşıkla karıştırın (günde 2 kere yeterli) 2 gün bu şekilde buzdolabında bekletin. Daha fazla da bekleyebilir buzdolabında olması için 2 gün yeterli. Kullanıcağınız zaman iri delikli bir süzgeçten kaşık yardımıyla geçirin (çekirdekler süzgeçte kalacak)
Jöleniz kullanıma hazır..Meyveli tatlı veya pastalarda meyvelerin kararmaması ve parlak olması için yada farklı alanlarda kullanılabilir.
Not: Çok beklerse elma illaki kararıyor..Servisten 15 dk önce süslemenizi tavsiye ederim.
Renklendirmek isterseniz yapım aşamasında içerisine bir kaç hibisküs çiçeği atarak suyu ılık ilave edin..)
Cilt güzelliği,lekeler için maske:Bir kaseye 4-5 adet ayva çekirdeği koyup,üzerine çok az miktarda(yaklaşık yarım çay bardağı) ilave edin ve bir gün bekletin.Ertesi jöle kıvamına gelen bu sudan cildinize sürün yarım saat beklettikten sonra yıkayabilirisiniz.