Kadınlar Neden Erkeklerden Daha Uzun Yaşıyor?
Bu sorunun cevabı uzun zamandır merak ediliyordu.
ABD’nin Ulusal Bilimler Akademisi Tutanakları (Proceedings of the National Academy of Sciences) dergisinde yayımlanan bir araştırmanın sonuçları bu soruya cevap bulunduğuna işaret ediyor.
Araştırma sonuçlarına göre kadınlar biyolojik özellikleri sayesinden krizlerle daha kolay başa çıkabiliyorlar. Bu da onları açlık, salgın gibi durumlara daha dayanıklı kılıyor.
Kadınlar Çok Daha Dayanıklı
Dergide yer alan makalede dünyadaki hemen hemen tüm topluluklarda kadınların erkeklerden daha uzun yaşadığı belirtildi. Bugüne kadar yapılan araştırmalar kadınlar lehine biyolojik avantajlara odaklanırken diğerleri sosyal etkenlere vurgu yapıyordu.
ABD, Almanya ve Danimarka’dan bilim insanlarının ölüm oranlarının çok yüksek olduğu açlık, kölelik, salgın hastalıklar gibi pek çok sorunla savaşan toplumlarda yaptığı araştırmalarda, tüm olumsuzluklara rağmen kadınların erkeklerden daha uzun yaşadığını ortaya çıkarıldı.
Erkek Bebekler Daha Çok Hayatlarını Kaybediyorlar
Kadın ve erkek ömründeki temel farklılık bebeklikte ortaya çıkıyor. Araştırmaya göre, erkek ve kız bebekler arasındaki ölüm oranları oldukça farklı. Zor koşullarda kız bebeklerin hayatta kalma oranı, erkek bebeklerden çok daha yüksek. Bebeklik döneminde davranışsal ve toplumsal farklılıkların en az düzeyde olduğu düşünülürse bu oran biyolojik farklılıklarla doğrudan ilişkili.
Bu ve aynı şartlarda her yerde bu sonucun alınması, kadınların hayatta kalma avantajının, biyolojik temellerinin daha sağlam olmasından kaynaklandığı görüşünü destekliyor.
Uzun vadedeyse biyolojik, çevresel ve toplumsal etkenlerin karmaşık bir etkileşimiyle şekillendiği de belirtiliyor.
7 Nüfus Topluluğu İncelendi
Araştırma kapsamında 7 farklı nüfus topluluğu çok büyük zorluklara maruz kaldıkları dönemler dahilinde inceleme altına alındı.
Trinidad Adası’nda 1498-1807 yılları arasındaki köle ticareti dönemi, ABD’de 1800’lerdeki kölelik dönemi, İzlanda’daki kızamık salgını ve İrlanda, İsveç ve Ukrayna’daki kıtlık ve açlık dönemleri incelenen zaman dilimleri arasında yer alıyor.
Tüm Sonuçlar Aynı Şeyi Gösteriyor
Zorlu dönemlerdeki ömür sürelerini araştıran bilim insanları, Trinidad Adası hariç diğer tüm yerlerde kadınların erkeklerden daha uzun yaşadığını tespit etti. Ancak Trinidad’da bile erkeklerin ölüm oranları kadınlardan fazla olduğunu söylemekte fayda var.
İncelemelere göre İrlanda’da 1845-1849 yılları arasındaki kıtlık döneminde erkekler ortalama 17-18 yaşına kadar, kadınlarsa 22 yaşına kadar yaşıyordu.
Testesteron Ömrü Kısaltıyor Olabilir
Bilim insanlarına göre iki cinsiyet arasındaki yaşam süresi farklılıklarının nedeni, kadınların biyolojik yapısının daha farklı olmasından kaynaklanıyor.
Araştırma erkeklerin ömrünün daha az olmasının bağışık sisteminin bozulmasına yol açan testestoron hormonundan kaynaklanıyor olabileceğini de öne sürüyor. Kadınlık hormonu olarak bilinen östorojenin ise iyileştirici etkisinin bulunuyor, bu da bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendiriyor olabilir.
Nutella
Üyelik tarihi
19 Kasım 2016
Mesajlar
36.461
Seslenildi
2279 Mesaj
Etiketlendi
107 Konu
Ruh Hali
Kadınlar Neden Erkeklerden Daha Uzun Yaşıyor?
08 Şubat 2019
- Paylaş
- Share this post on
- Digg
- Del.icio.us
- Technorati
Gökkuşağı bunu beğendi.