Hem şiir hem düzyazı şeklinde söylenmiş söyleyeni belli olmayan halk edebiyatı türlerinden olan tekerleme bilmece alkış ve kargışların toplumsal kültür yaşamımızda önemli bir yeri vardır.

Belirli bir ana konusu olmayan tekerleme birbirine aykırı düşünce ve olguları gerçekdışı olmayacak durumları biraraya getirip mantık dışı bir takım sonuçlara vararak şaşırtıcı bir etki yaratır. Bu özellikleriyle tekerlemenin ilgiyi sıcak tutup anlatılacak olan anlatıya veya yapılacak olan eyleme dinleyicileri katılımcıları hazırlamak gibi bir işlevi de vardır. Cümle sonları uyaklı olmakla birlikte genellikle düz yazı biçiminde söylenirler.

Bilmeceler çeşitli doğa olaylarını yaşama değgin soyut ve somut hemen her olguyu çeşitli çağrışımlarla tanımlayan ve çoğu zaman da yanıtlarını bu çağrışımlarda gizleyen sözlü ve ortak halk edebiyatı ürünleridirler ve içerdikleri konulara göre sınıflandırılırlar.

Alkış ve kargışlar ise; bir toplumun maddi-manevi kültürünü değer yargılarını inançlarını yansıtan kısa ve derin anlamlı söz kalıplarıdır. Bu söz kalıpları özgün etkileyici ve duygu yüklüdür. Bunlar da kendi içlerinde sınıflandırılırlar.