Bali’nin Efsanevi Yapısı: Ulun Danu Bratan Tapınağ




Doğu’nun mistik havasını hissetmek isteyenlerin keyifle ziyaret ettiği Bali, pek çok göle ve tapınağa ev sahipliği yapıyor. Fotoğrafçılar, araştırmacılar ve gün batımı severlerin sıklıkla seyahat ettiği Endonezya’nın Bali adasındaki en büyük ikinci göl olan Bratan ise muhteşem manzaralara ve büyüleyici tapınaklara sahip.

Adanın kuzeyindeki Bratan Gölü’nün ve dağların tam ortasında zarafetle yükselen Pura Ulun Danu Bratan da bu büyüleyici tapınaklardan bir tanesi. Pura Ulun Danu Bratan’ın asıl ismi Ulun Bratan. İsminde geçen ‘’danu’’ göl, ‘’pura’’ ise tapınak anlamına geliyor. Bu yapı 1663 yılında Mengwi Kralı tarafından ırmak ve göl tanrıçası Dewi Danu için yaptırılmış.

Efsanevi Tapınak



Pura Ulun Danu Bratan tapınağı Bali mitolojisinde önemli yere sahip yedi deniz tapınağından bir tanesi. Tapınağın çevresinde dolaşırken kendinizi pek çok inancın simgeleriyle süslenmiş yapının ve efsanenin arasında buluyorsunuz. Örneğin tapınağın çevresindeki zehirli göl yılanlarının, tapınağı düşmanlara karşı koruduğuna inanılıyor.

Ayrıca tapınağın çevresindeki gölün suyu, adanın güney kısmının sulanmasında daha önemli bir rol oynuyor. İnanca göre tanrıça Dewi Danu, her şeyin kusursuzca çalışmasını ve halkın hayatını kolaylaştırmayı sağlıyor. Tapınağın olduğu bölge, girişinde sizi güzel ve bakımlı bahçeler, renkli bitkiler ve pek çok çeşit ağaçla karşılıyor. Girişteki büyük banyan ağaçları, tapınağın girişini dahi gölgede bırakacak kadar görkemli.

Kutsal Dağ Köyü



Bratan Gölü “kutsal dağ gölü” olarak biliniyor ve bu alan bitki floryası olarak çok bereketli. Bratan Gölü bölgesi 1239 metre yükseklikte yer aldığından iklim yılın genelinde serin oluyor. Adanın kuzeyinde dağların arasında kalan bu bölgede havanın, adanın diğer bölgelerine göre daha serin olması sebebiyle dağların tepesine sıkça çöken sis, çevreye bambaşka bir atmosfer katıyor.

17. yüzyıldan kalma bir Hindu-Budist tapınağı olan Ulun Danu, Bratan Dağı’nın volkanik patlamasıyla 1926’da tekrar inşa edilmiş. Zaten tapınağın içinde bulunduğu göl de eski ölü bir volkanın krater gölü. Ayrıca volkanik toprak ve muson iklimi adanın bu kadar güzel renkler ve çok çeşitli bitki örtüsüne sahip olmasını sağlıyor.

Bali’de tapınakların katlarına ‘’meru’’ adı veriliyor. Kat sayısı arttıkça tapınağın önemi de artmış oluyor. 11 adet Meru’ya sahip olan Pura Ulun Danu Bratan Tapınağı’nın katları da diğer tapınaklar gibi Hint inanışına göre dünyanın tam ortasında bulunan kutsal Meru Dağı’nı simgeliyor.

Kartpostal Manzara



Pura Ulun Danu Bratan, Bedugul Tabanan ve Bali’nin merkezi dağları arasında yer alıyor. Pura Ulun Danu Bratan’ı ziyaret etmek isterseniz burası Bali’nin güneyini kuzey sahili ile birleştiren ana yol üzerinde yer alıyor. Ulun Danu Bratan Tapınağı her gün 07.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık. Mayıs-Eylül arası burayı ziyaret etmek isteyenler için en uygun mevsim. Hava sıcaklığının bir önemi yoksa 20 Aralık- 7 Ocak tarihleri arasında Endonezya’da rengarenk geçen Noel zamanı da tercih etmek isteyebileceğiniz bir seyahat tarihi olabilir.