Nasıl Mimar Olunur?


Nasıl mimar olunacağını merak ediyor ve bu satırları okuyorsanız, mimar olmanın ilk ve en önemli adımını atmışsınız demektir. Yürekten istemek mimar olmanın birinci şartıdır!

Mimarlık size uygun mu?

Mimarlık, emek isteyen bir sanat, bilgi ve teknik isteyen bir bilimdir. Kimi zaman yorulmayı gerektirir, ama mimarlığa gönülden bağlı olduktan sonra her şey kolay gelir ve en önemlisi çok zevklidir.

Sözlük tanımıyla her türlü yapının tasarlanmasında teknik bilgi ile şekillendirilebilecek geniş bir hayal gücü ve yaratıcılık gerektirir. Kültürel birikim ve merak, yaratıcılığın ardından gelen önemli kişisel özelliklerdir. Bir mimarın her konuda az çok bilgi sahibi olması gerekir, etrafıyla ilgili, merak duyan, problemleri gören ve çözüm arayan bir yapıda olmalıdır. Hayal gücü devamlı çalışan bir mimar, harika bir yaşam tasarımcısı haline gelebilir!

Eğitim şart!

Mimar ünvanına sahip olabilmek için bir üniversitenin Mimarlık bölümünden mezun olmak gerekir. Ülkemizde Mimarlık bölümüne iki yoldan öğrenci alımı yapılıyor: İlki özel yetenek giriş sınavı ile, ikincisi ise sayısal ağırlıklı YGS puanı ile yapılmaktadır.

Özel yetenek giriş sınavı ile öğrenci alan okullar, Güzel Sanatlar Fakültesi'nde mimarlık eğitimi verirler ve öğrenci adayları YGS taban puanını geçerek özel yetenek giriş sınavına girmeye hak kazanırlar. Bu sınavda yapılan eleme ile, okulun belirlediği kontenjan sayısında öğrenci mimarlık bölümüne girmeye hak kazanır.

YGS taban puanını geçmek için ortaöğretimde görülen dersleri iyi derecede bilmek gerekir. Fakat bu bölümlere girerken asıl iddialı kısım özel yetenek giriş sınavlarıdır. İyi bir teknik beceri, uzun zamana yayılmış pratik ve iyi bir kültürel birikim gerektirir. Hepsi birbirinden yetenekli birçok aday arasından seçim yapmak için genel kültür testi, serbest çizim gibi sınavlar uygulanmaktadır. Birçok öğrenci, bu sınavlara girmeden uzun zaman önce dershaneler veya özel derslerle çizim yeteneğini geliştirmekte, pratik yapmaktadır.

Mimarlık bölümüne girmenin bir diğer yolu da YGS'de sayısal ağırlıklı puanla öğrenci alan bir okula başvurmaktır. Bunun için, YGS'de sayısal bölümde bulunan matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi disiplinlere ait soruları çözmek ve iyi bir puan almak gerekir. Mimarlık, önemli bir meslek, üniversitelerin en değerli öğrencilerine eğitim veren, puanları yüksek bir bölümdür. İyi bir hazırlık süreci, sayısal sorularının yanı sıra Türkçe sorularına da hakim olmayı gerektirir.

Bütün bu aşamalar geçilip bir mimarlık bölümüne kayıt olduğunuzda, hayallerinizin mesleği için sıkı bir eğitime hazırsınız demektir. T cetvelinizi, eskiz defterlerinizi ve çeşit çeşit kalemlerinizi hazırlayın!