Özel Moda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Lisesi | İstanbul

Kuruluş Amacı

Öğrencilerini ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda yüksek okullara, güzel sanatlar fakültelerine ve konservatuarlara hazırlamak amacı ile kurulmuştur.

Özel Mimar Sinan Güzel Sanatlar Anadolu Lisesi her yıl yüksel okul, fakülte ve konservatuarlara yüksek başarı ile öğrenci yerleştirmesi yapan, en çok yurtiçi ve yurtdışı birincilikler alan ve öğrenim görmek için en çok tercih edilen güzel sanatlar lisesidir.

Özel Mimar Sinan Güzel Sanatlar Anadolu Lisesi Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel öğretim kurumu olup 4 yıl eğitim ve öğretim yapmaktadır.


Okulumuz Hakkında

Okulumuz Özel Moda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Lisesi adıyla Moda’da 2000-2001 yılında Resim-Müzik alanında eğitim –öğretime başlamıştır.

2002-2003 öğretim yılında Tiyatro bölümü, 2004-2005 yılında ise Sinema-TV bölümleri açılarak eğitim-öğretime dört bölümle devam etmektedir.

2003 yılında “Özel Mimar Sinan Güzel Sanatlar Anadolu Lisesi” adını alan okulumuz 2010 yılında Çamlıca’daki yeni binasına taşınmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ön kayıt ve kesin kayıt takvimine göre ilköğretim okulu 8. sınıf mezunlarından okulumuzun düzenlediği yetenek sınavını kazanan ve kayıt kabul koşullarına uygun öğrenciler Sinema-TV, Tiyatro, Müzik ve Resim bölümlerine alınmaktadır.

Resim Bölümü: Desen, Resim, Heykel ve Grafik alan dersleri kendine özgün araç gereçleri ve uzman öğretim kadrosuyla resim atölyelerinde yapılmaktadır.

Müzik Bölümü: Piyano ve çalgı dersleri (Keman, Gitar, Viyolonsel, Flüt, Klarnet) öğretmen ve öğrencinin bire bir, bireysel çalgı odalarında yapılmaktadır.

Koro, Orkestra, Müziksel İşitme dersleri ise müzik bölümüne ait özel dersliklerde yapılmaktadır.

Sinema-Televizyon Bölümü: Sinema Tekniğine Giriş Yapımcılık ve Yönetmenlik Fotoğraf uygulaması alan dersleri ise Sinema-TV atölyelerinde ve laboratuvarlarında yapılmaktadır.

Tiyatro Bölümü: “Oyunculuk ve Toplu Oyunculuk Diksiyon ve Artikülasyon Hareket ve Doğaçlama alan dersleri tiyatro sahnesinde uygulanmaktadır.

Özel Mimar Sinan Güzel Sanatlar Anadolu Lisesi Meb’e uygun olarak 4 yıl eğitim ve öğretim yapmaktadır.

Lise birinci sınıfta her bölümün alan dersleri yanında Tarih, Coğrafya, Edebiyat, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, İngilizce, Fransızca ortak kültür dersleri okutulmaktadır.


Müzik Bölümü.

Piyano zorunlu derstir. Öğrenci, ayrıca kendi isteği ile ikinci bir ana çalgıyı öğrenerek çalmak durumundadır. (Keman, Viyola, Gitar…vb) Bu bölümde öğrencilerin; üniversite, konservatuvar için veya meslek olarak seçtiklerinde kendilerine yetecek olan tüm teorik ve uygulamalı alan bilgisine sahip olacak biçimde yetişmeleri sağlanır.
Müzik Bölümü Yetenek Sınavı
1. Aşama: Müziksel İşitme ve Yineleme.
Ses işitme; piyanoda verilen tek ses, iki ses, üç ses, dört sesin “Na” hecesiyle tekrarlanması.
Ritm işitme; verilen bir ritm cümlesinin tekrarı.
Ezgi işitme; piyanoda çalınan kısa bir ezginin ses ile tekrarı.
2. Aşama: Müziksel Söyleme ve Çalma
Ses özelliği; öğrencilerin kendi seçtiği bir şarkıyı söylemesi istenir. Öğrencinin sesini kullanma becerisi değerlendirilir.
Çalgı kullanma; çalgı( Gitar, Bağlama, Keman…vb.) kullanmasını biliyorsa, öğrenciden hazırladığı bir şarkıyı çalması istenir. (Aday Piyano dışında kullandığı çalgı varsa yanında getirecektir.)
Fiziksel durum; adayın çalgı kullanmasını engelleyecek bir özrü olup olmadığına bakılır.

Yetenek sınavı tarihlerini bize ulaşarak öğreniniz.

Resim Bölümü.

Resim bölümünde ders programlarına uygun olarak konular işlenirken, öğrencilerin ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda bilgi ve becerileri geliştirilir. Yenilikleri izlemeleri, yeni teknik, renk ve biçimlerle özgün çalışmalar ortaya koymaları sağlanır.
Resim Bölümü Yetenek Sınavı
1. Aşama: Desen (Çizgisel Resim)
Adayların modelle, bakarak gözlem ve algılamalarını yansıttıkları çizgisel resim yapmaları istenir. Bu çalışmada adaylar; karşılarında duran modelin oran-orantısını, yapısını, gölge ve ışık farklarını kurşun kalem kullanarak kağıt üzerinde göstermelidir.
2. Aşama: İmgesel (Konulu hayali çalışma)
Bu aşamada adaylar gözlem ve hayal güçlerini birleştirerek sınav sorusunu, çizgisel resim olarak ifade ederler.
Soru; bir öykü, olay veya objelerden oluşan hayali bir kompozisyon olabilir. Uygulama kara kalem tekniği ile yapılacaktır. Değerlendirmede adayın resim yapmasını engelleyecek bir özrü olup olmadığına bakılır.

Tiyatro Bölümü

Tiyatro, insanı insana insanca ve insan ile anlatan bir sanat dalıdır. Bu bölümde, diğer bölümlerde olduğu gibi üniversitelere, konservatuvarlara, kendi alanında mesleğe öğrenci yetiştirilir. Oyunculuk, toplu oyunculuk, ses ve konuşma (Diksiyon, artikülasyon) eğitimi gibi alan dersleri verilir.
Tiyatro Bölümü Yetenek Sınavı

1. Aşama:
Adaydan önceden hazırladığı biri komedi, diğeri dram olan iki eseri oynaması istenir. Burada adayın; oyun yeteneği, yorumlaması, vücut ve beden dilini kullanma yeterliliği, vurgu ve tonlama ile Türkçeyi doğru olarak kullanma kabiliyeti değerlendirilir.

2. Aşama:
Adaydan doğaçlama yapması istenir. Ayrıca ritm ve müziksel işitme yeteneği değerlendirilir. Değerlendirmede adayın sahnede oyun sergilemesine engel oluşturacak bir özrü olup olmadığına bakılır.

Sinema- TV bölüm

Sinema/TV bölümünde üniversite ve meslekte temel olan yapımcı ve yönetmen, görüntü yönetmeni, dijital kurgu ve kameraman olabilecek; video art, fotoğraf çalışmaları, senaryo ve metin yazarlığı yapabilecek öğrenciler yetiştirilir.

Sinema/TV Bölümü Yetenek Sınavı

1. Aşama:
• Adaylara genel kültür soruları sorulur.
• Adaylardan Sinema/TV ile ilgili yerli-yabancı filmlerden bilgiler istenir.

2. Aşama:
Adaylara fotoğraf ve fotoğrafçılıkla ilgili sorular sorulur. Varsa daha önce çektiği fotoğraflardan örneklere bakılır ve değerlendirilir

Adres.
Kadıköy belediyesi başkanlık girişi karşısı
Tel: (0216) 345 90 00 – (0507)
Hasanpaşa / Kadıköy İSTANBUL