Default routingi, tek çıkışı olan networklerde uygularız. Örneğin stub networklerde. Routing tablosunda bulunmayan hedef networklere, paketleri , default route tanımında belirtilen IP adreslerine gönderirler.



Yukarıdaki şekile baktığımızda Remote1, Remote2 ve 871W’ yi stub networkdedir diyebiliriz. Eğer Remote3 üzerinde default route tanımı yaparsanız , paketler doğru networklere gönderilemeyecektir. Çünkü Remote3′ ün diğer networklere birden fazla bağlantısı mevcuttur. Remote3′ ün altında yer alan networklerden birisi gittiği zaman sizin yazmış olduğunuz default route tanımından dolayı down olan network ile ilgili paketleri Remote3 bir üst routera yani Corp’ a gönderecektir. Bu da istenmeyen bir trafik yaratacağından networkde looplar oluşacaktır.

Yukarıdaki topolojiye göre default rota tanımını 871W üzerinde yapacağız. Aslında bir anlamda static route kaydı gireceğiz. Static route’ dan tek farkı network ve mask bilgisi olarak wildcardları kullanmanız:



871W’ de routing tablosuna baktığımızda iki adet direk bağlantının olduğunu ayrıca bir adet de default route kaydı olduğunu görüyoruz. “S*” ifadesi girdiğimiz default route’ u göstermektedir. Bütün cisco routerlar classful routerlardır. Yani router üzerindeki interfacelerin subnet maskını varsayılan subnet maskları gibi zannederler. Örneğin bir interface’de A sınıfi bir IP kullanıldı ise bunun maskını 255.0.0.0 kabul eder. Router, kendisine gelen paketin hedef network adresini yönlendirme tablosunda göremiyorsa paketi drop eder. Bu sebeple default route kullanıyorsanız, ip classless komutunu kullanmanız gerekmektedir. Çünkü default route tanımı varsa, yönlendirme tablonuzda hedef networkler olmayacaktır.

webmastersitesi