Ahmet Davutoğlu
Göreve geliş 28 Ağustos... 26 Şubat 1959 Konya Taşkent Doğumlu,
Türk Siyasetçi, Uluslarası İlişkiler Uzmanı, Akademisyen ve Büyükelçi, eski Dışişleri Bakanı, eski Başbakan Vekili, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Genel Başkanı , Türkiye Cumhuriyet'nin 26. Başbakanı.
1 Mayıs 2009'da , Dışişleri Bakanı olarak TBMM dışından atandı. 58. 59. ve 60 Hükümetler döneminde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ve hem Bakanlık hem de Cumhurbaşkanlığı görevlerinde Abdullah Gül'e Dış Politika Başdanışmanlığı yaptı. 24. Dönem Konya Milletvekili olarak TBMM'ye girmiştir.
27 Ağustos 2014 'te , Adalet ve Kalkınma Partisi 1. Olağanüstü Büyük Kongresinde Genel Başkan seçildi ve 28 Ağustos 2014'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan Başbakanlık vekaletini aldı ve 62. Türkiye Hükümetini kurmakla görevlendirildi. Ahmet Davutoğlu Başbakanlığında kurulan 62. Türkiye Hükümeti Bakanlar Kurulu listesini açıkladı. 6 Eylül 2014 Cumartesi günü Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapılan güven oylaması sonucunda 133 ret oyuna karşılık alınan 306 kabul oyuyla 62. Türkiye Hükümeti Davutoğlu Başbakanlığında güven oyu alarak resmen göreve başlamıştır.
Kariyeri/ Eğitim Hayatı... 1959 yılında Konya'nın Taşkent ilçesinde doğan Ahmet Davutoğlu ,İstanbul Erkek Lisesi'ni bitirdikten sonra , 1983-1984 eğitim öğretim yılında Boğaziçi Üniversitesi'nin Ekonomi ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler Bölümlerini çift ana dal progarmıyla (ÇAP) bitirdi. Aynı Üniversiten'nin " Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler " bölümünde doktora yaptı.
1990 yılında , Malezya Uluslararası İslam Üniversite'nde yardımcı Doçent olarak çalışmaya başladı. Üniversite'nin Siyaset Bilimi Bölümünü kurdu ve 1993 yılına kadar bu bölümün Bşakanlığını yürüttü. 1993 yılında Doçent oldu ve 1995 -1999 yılları arasında Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde çalıştı.1995-1999 yılları arasında Yeni Şafak Gazetesinde köşe yazarlığı yaptı.Davutoğlu bu sürede 200'den fazla yazı kaleme almıştı. 1998-2002 yıllarında, Silahlı Kuvvetler Akademisi ve Harp Akademilerinde misafir öğretim üyesi olarak ders verdi.
1999-2004 yılları arasında Profesör oldu ve Beykent Üniversitesi'nde , Üniversite Yönetim Kurulu üyeliği , senato üyeliği ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanlığı , Marmara Üniversite Uluslararası İlişkiler Bölümünde de misafir öğretim üyeliği yaptı.
Dışişleri Bakanlığı (2009-2014) Davutoğlu, Parlamento Üyesi olmamasına rağmen 2009 yılında Dışişleri Bakanı olarak atandı.2011 genel seçimlerinde Konya Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi ve Recep Tayyip Erdoğan'ın üçüncü kabinesinde Dışişleri Bkanı olarak görevine devam etti. Türkiye'nin küresel olarak yeniden- uyanışının arkasındaki beyinlerden biri olması sebebiyle , Foreign Policy dergisinin , 2010 yılındaki " ilk 100 Küresel Düşünür" Listesinde yer aldı.
Ermeni Kırımı... Davutoğlu , Recep Tayyip Erdoğan ile birikte 2014 Nisan Ayının 24'ünde , Ermeni techirinin acımasızca olduğunu içeren bir biidiriyi dokuz dilde yayınladı. Bununla beraber bu techirin Türk, Ermeni ve yabancı tarihçiler tarafında ortak bir çalışmayla araştırılması gerektiği belirtildi.
Avrupa Birliği... Pan- islamist bir Politika hayali olduğu iddia edilmesine rağmen Ahmet Davutoğlu ; Türkiye'nin Avrupa Birliğini Üyeliğini desteklediğini dile getirdi. Türk -AB ilişkilerinin tamamı 2013 yılına kadar Egemen Bağış , 2013-2014 yılları arasında Mevlüt Çavuşoğlu'nun bakanlıklarıyla Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından yürütülmüş ve yürütülmektedir. Davutoğlu , 2013 yılının Mayıs ayında Brüksel'de gerçekleştirilen 51. ortaklık Konseyinde Toplantısında , Türkiye'nin 50 yıldır AB üyeliği için gayret gösterdiğini ve bu gayretlerin de devam edeceğini ifade etmiştir. Bunlara ek olarak da Türk Vatandaşlarının Avrupa'da Vizesiz dolaşamamasının kabul edilemez olduğunu dile getirmiştir.
Kıbrıs ve Yunanistan... 2012 yılı Haziran ayında Davutoğlu Yunan Hükemetini , Özellikle Batı Trakya'daki Türk azınlıklarının, haklarına saygı göstermemekle suçladı. Aynı zamanda Türk Kökenli azınlık durumundaki Vatandaşların iptalinin Lozan Antlaşması'na aykırı olduğunu da vurgulamıştır. Davutoğlu 2013'te , kıyı ötesi Petrol rezerverlerinin (offshore oil reserves ) mülkiyetini üzerine patlak veren tartışmalar üzerine Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopoulus'a iki devlet arası olası bir çözüm götürdü. Fakat öneri Yunan Dışişleri Bkanlığı tarafından gzö ardı edildi. Aynı zamanda Davutoğlu aradaki sorunları çözmek adına , Nikos Anastasiadis öncülüğünde müzakere talebinde bulundu.
Siyasi Kariyeri... Adalet ve Kalkınma Partisi
Ahmet Davutoğlu , dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve dönemin Başbakanı Abdullah Gül'ün 17 Ocak 2003'te birlikte aldıkları ve 18 Ocak 2003'te Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Büyükelçi ünvanı verildi.
Davutoğlu Gazze Savaşı'na çözüm getirmek için Türk Hükümeti'nin uyguladığı mekik diplomasisinin önde gelen aktörlerindendi . 1 Mayıs 2009'da 12 Cumhurbaşkanı ve eski 25. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Dışişleri Bakanlığı'na atandı.
27 Ağustos 2014 tarihinde Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesi ile birlikte Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı ve 28 Ağustos 2014 tarihinde Recep Tayyip Erdoğan'ın resmi olarak Cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte 26. Türkiye Başbakanı olmuştur.
Ailesi... Sare Hanım ile evli ve dört çocuk babasıdır. İyi derecede İngilizce, Almanca ve Arapça bilmektedir.
Kızı Sefure , Yıldız Holding'in kurucusu Sabri Ülker'in 3.torunu Ahmet Özokur ile evlidir. Ayrıca halen Yıldız Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı olan Murat Ülker ile liseden sınıf Arkadaşıdır.