Genç arkadaşlar, siz olayı günümüzün siyasi polemikleriyle karıştırıyorsunuz. Konuda tarif edilen Kürdistan, eski tarihlere dayanan bir bölge adıdır; ideolojik bölünme amacının tarifi değildir. Nasıl ki Mezopotamya ismi aklınızda soru işareti oluşturmuyorsa, Kürdista isminin de hiçbir farkı yoktur. Konunun ikinci mesajını okursanız, devrin yönetiminde bölgenin hangi isimle anıldığını göreceksiniz.
Bahsedilen Kürdistan, Kürt kökenli insanların asırlardır yaşadığı, o bölgeyle özdeşleştiği Kürdistan'dır. Bölücü örgütler veya siyasi yapılanmalar bu ismi Osmanlı devrinden almış ve kanlı ideolojilerine alet etmiştir.
Ninova Nickli Üyeden Alıntı
lazistan saçma olmuş sanki
tutupta lazlar lazistan demiyor ki
Merhaba. Ben Lazistan kelimesini saçmadım. Yani bu fikirde bir saçmalık amaçlanmadı. Lazların yoğun olduğu bölge bellidir. Oraya Lazistan demekte bir beis yoktur. İçerisinde ayrışmanın, bölünmenin ve terörün hedeflenmediği tanımlamalar, saçılmış tanımlamalar değildir. Tutup da Lazların Lazistan dememesi diye bir şey de yok. Lazistan da tarihi bir değerdir. Hem bölge ismidir, hem sancak ismidir. Çok afedersiniz, tenkit etmek istemezdim ama bu biraz tarih bilgisi ister. Araştırmamış veya duymamış olduğunuz fikir veya bilgileri değerlendirmeden evvel peşinen saçma olduğunu söylemeniz biraz yanlış.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Lazistan
Bu söylediklerim aslında ilaveten olsada konunun birinci yazısında da yeterli açıklama mevcuttu. Toparlıyorum, Kürdistan, Lazistan, Gürcistan gibi isimleri, orada yaşayanlar değil, o bölgelerde yaşamayıp, o bölgeyi bu isimlerle adlandıran diğer toplumlar tarafından oluşturulmuştur. Bu, eski asırlarda yapılan bir tür bölge adreslendirmesidir. Turkey kelimesinin bile buna benzer bir hikayesi vardır. Sanıldığı gibi hindi kelimesini takıp alay etme amacı yoktur. Türklerin milli şuur, gurur ve onur gibi insani vasıflarını, hindilerin tüy kabartmasına benzeterek Turkey ismiyle tarif etmişlerdir.
Sonbahar Nickli Üyeden Alıntı
Burada sadece kürdistan bölgesinden bahsetmiş zaten öyle bir ülke yoktur ve olmayacaktır da.
Konuyu en doğru anlayan arkadaşımız burada işte. Doğru, sadece bölgeden bahsettik. Siyasi bir yapılanmadan, Ermeni ideolojisinden veya ülke kurmak isteyenlerden değil.