Ninova Nickli Üyeden Alıntı
@Regex tesekkurler kardesim ,
maalesef bircok forum bu hatalara dusmus cok gordum.

ben sunu sormak isterim google bani diye bir olgu var midir?
bir site biliyorum fazlasiyla kopyala yapistir bi forum ve ozgun icerikleride aldigi icin su an geriye dusmus aramalarda.
su an guncel haberler ve forum oyunlari aktif
oldukca koklu bi forum.olmasina ragmen.

bizler konu acarken nelere dikkat etmeliyiz?
Zaman ayırıp okuduğun için ben de teşekkür ederim kardeşim.

Bu makalede yazılımsal bir konuyu ele aldım, yani vBulletin üreticisinin lisanssız forumlara yaklaşımını ve neden hemen kapatmadığını analiz ettim. Google'ın yaptırımları, sıralamalarda yükselme, hitlendirme, Alexa çalışmaları gibi unsurlar SEO (Search Engine Optimization - Türkçe: Arama Motoru Optimizasyonu) bütünü içerisinde değerlendirilir. Tıpkı web programlama ve web güvenliğinde olduğu gibi, dijital pazarlamanın önemli kollarından olan SEO'da da uzmanım. Kısaca bilgi vereyim;

Google, Dünya'nın en büyük arama motoru. Böyle bir arama motorunun algoritmasını yöneten mühendisler de hiç şüphe yoktur ki seçilmiş kişiler. Google'ın bize gösterge olarak sunduğu yönergeler, ancak bizim "varsayım" ve "mantık" yoluyla kavrayabileceğimiz şeyler. Başka bir deyişle, Google'ın sistemini tam olarak Google'ın mühendislerinden başka kimsenin bilmesi söz konusu değil. Milyonlarca doların döndüğü sektörlere bu arama motoru yön veriyor ve eğer doğrular yazılımsal gerçeklikte olduğu gibi "a = b ve b = c ise, a = c'dir" biçiminde olsaydı bu sefer hilenin önünü alamazlardı. Bu yüzden SEO uzmanlığı olarak adlandırdığımız meslek "Google gibi düşünmek" ve Google'ın algoritmasına en yakın yaklaşımı gerçekleştirerek bu doğrultuda çalışmaktan geçiyor. Forumlarda, sitelerde herkesin SEO taktiği diye adlandırdığı şeyler belki de SEO için zararlı kriterlerdir bilemezsin. Çünkü algoritma tam olarak çözüldüğünde, Google mühendisleri Panda, Penguen gibi adlarla yeni algoritmik güncellemeler çıkararak sistemlerini yeniliyor.

Genel geçer yargılarda da bulunabiliyoruz elbette. Mesela özgün bir içeriğin, alıntı bir içeriğe kıyasla söz konusu olan yararı su götürmez bir gerçek, ya da resimleri özgünleştirmek ve isim bilinirliğini yükseltmek adına; görsellere site adını yazmak. Bunlara bir diyeceğim yok ancak geri kalan Google çalışmaları an be an değişebilir, en iyi SEO tekniği doğal çalışmaktır. Dediğim gibi algoritmayı tam olarak kimse çözemez ancak bir kısmını çözen de bunu internet üzerinde ücretsiz kaynaklarda paylaşmaz. Ben sana kendi kanaatlerim doğrultusunda dikkat etmen gerekenleri, bir ara özelden anlatırım.

Bunun dışında Google'ın sitelere uyguladığı ban, filtre ve çeşitli ceza yaptırımları olduğu doğrudur. Bu filtre sistemleri de yukarıda bahsettiğim gibi Google mühendislerince saklı algoritmalar kanalıyla gerçekleştiriliyor ve nedenleri ancak üç aşağı, beş yukarı bellidir. İnorganik backlink elde etmek, spam içerik girmek, çöp konular açmak, gereğinden fazla etiket eklemek, özgün içeriğe yer vermemek başlıca Google'dan banlanma veya filtre nedenleri olarak sayılabilir.

Özetle, yazılım tarafında gerçeklik algısı somuttur ancak SEO tarafında Google'ın algoritmasını tam olarak tespit etmek imkânsız olduğundan, Google için söylenenler soyut şeylerdir. Okuyup araştırmak iyidir, ama körü körüne de inanmamak gerekir.