Esrar Nickli Üyeden Alıntı
Bitcoin bizim mesleğimizin kayıt altında tuttuğu sistemlerden biri. Sizlerden çok daha fazla bilgiye sahibiz bu konuda. Bu tür sistemler sıradan bir hack, sıradan bir para transferinden ibaret değildir. Siz sadece hack işleminin yöntemleriyle ilgilenip, en fazla bu konu hakkında bilgi sahibi olursunuz. Bizim işimiz ise hackerın aslında kim olduğunu, hangi istasyona bağlı olduğunu, neden bu bankayı tercih ettiklerini ve bitcoin üzerindeki diğer planlarını, gelecekte bu sistemi ne noktalara getirmek istediklerini ve hangi benzer pilot uygulamalarla bu tür işleri yürüttüklerini çözmek ve ilgili birimlere sunmak.
Burada devreye kara para tabiri giriyor. Bu da işi çok farklı bir noktaya götürüyor ki, o kadar derine inmeye şimdilik gerek yok.
Aslında farklı şeyler söylemiyoruz. Kara parayı Bitcoin üzerinden alıp, sahte kimliğiyle oluşturduğu Bitcoin cüzdanındaki parayı da tamamen bağlantısız bir kanaldan nakte çevirecek. Coin sistemlerini biliyorum, 2013 yılında Bitcoin'den zengin olan var. Aynı şeyi Litecoin ve altcoinlerle ya da farklı kripto para birimleriyle deneyenler olsa da öyle büyük bir yükseliş olmadı, zarar edip batanlar bile oldu.
Söz konusu bankayla bitcoin arasında bahsettiğiniz türden bir husumet olduğunu sanmıyorum ya da bunu, onların manipülasyonu olarak görmüyorum. Muhtemelen dediğim gibi hacker, kimliğini gizli tutabilmek için bu kanalı tercih etmiştir. Nitekim zaten fidyeyi alamadı ve bilgi paylaşımlarına başladı.
CryptoLocker denilen fidye virüslerinin yazılımcısı olan hacker da şifrelenmiş dosyaların içeriklerini teslim edebilmek için bitcoin ile ödeme talep ediyor. Hacking alanında bitcoin kullanımı oldukça yaygın.
Nitelikli dolandırıcılık faaliyetlerinde de ukash gibi ön ödemeli kartlar oldukça yaygın olarak kullanılır. Ukash firması el değiştirdikten sonra Türkiye'de kullanımı ve satışı tamamen yasaklandı, gerekçelerden birisi de buydu.