Gazpacho, çiğ sebzelerden yapılan soğuk servis edilen ve genellikle domates bazlı olan İspanya’nın güney bölgesinde keşfedilmiş ve dünyaca kabul görmüş bir çorba çeşidi. Sıcak günlerde ferahlamak ve serinlemek için yenmektedir. Avokadolu, karpuzlu, üzümlü, piyazlı, et sulu, deniz mahsüllü gibi çılgın çeşitleri de vardır, aklınızda bulunsun.


MALZEMELER

4 adet büyük boy domates
2 adet orta boy kuru soğan
3 diş sarımsak
2 adet salatalık
1 adet orta boy yeşil dolmalık biber
1 adet orta boy kırmızı dolmalık biber
4 dilim ekmek içi
5 su bardağı su
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
1 yemek kaşığı mayonez
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber

KAÇ KİŞİLİK?

4 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ

10 DAKİKA
PİŞİRME SÜRESİ

Püf noktası:

Daha pürüzsüz ve yoğun kıvamda bir soğuk çorba elde etmek isterseniz püre haline getirdiğiniz çorba karışımını süzdükten sonra içebilirsiniz.

Servis önerisi:

Sarımsakların aromasını daha çok hissetmek için; kabuklarını soyduktan sonra ½ su bardağı suda yaklaşık 2 dakika kadar kaynatın. Soğuk suda duruladıktan sonra çorba karışımına ekleyin.

NASIL YAPILIR?

Kabuklarını soyduğunuz domates, kuru soğan ve salatalıkları iri küpler halinde doğrayın.
Sarımsakların kabuklarını soyun. Ortadan ikiye kesip, çekirdeklerini çıkardığınız dolmalık yeşil ve kırmızı biberleri gelişigüzel bir şekilde kesin.
Doğramış olduğunuz tüm malzemeleri mutfak robotuna aktarın. İri parçalar halinde ufaladığınız ekmek içlerini ekledikten sonra tüm malzemeyi püre haline getirin.
Çorba malzemesini derin bir cam kaseye aktarın. Suyu ekledikten sonra metal bir çırpıcı yardımıyla karıştırın.
Zeytinyağı, üzüm sirkesi, mayonez, tuz ve karabiberi ekledikten sonra karıştırmaya devam edin.
Koyu bir kıvam alan çorbayı, buzdolabında soğuttuktan sonra arzuya göre kruton ekmek ile servis edin.

Alp Tuncer Alp Tuncer