Ashriel Nickli Üyeden Alıntı

Sorgulama sürecinde değilsin. Sen öyle olduğuna inanmak ve inandırmak istiyorsun lakin yaptığın açıklamaların hepsinde ateizmi övüp, İslami yererek aslında neye inandığını çok iyi gösteriyorsun. Sorgulama sürecinde olan insan bir inanışı diğerine üstün görmez, ikisine de aynı mesafede durur ve ikisine karşı da süpheli yaklaşır zannımca.

Müslüman ülkelerin geri kalma nedenini tek bir nedene yani sadece İslam inancını benimsemiş olmalarına mı bağlıyorsun gerçekten? Osmanlı şeriat ile yönetilen bir devletti biliyorsun ki. Yüzyıllarca dünyanın süper gücüydü ve Avrupa kan ağlıyordu. Adamlar yokluk içerisinde olan herkesin yapacağı gibi çabaladı coğrafi keşifler, rönesans, reform gibi yenilikler yaşandı. Osmanlı zaten iyi bir durumda olduğu için yeni arayışlar içerisine girmeyi düşünmedi sanıyorum ki. Yine Osmanlı Avrupa'nın bu gelişimini takip edemedi ve Avrupa ilerlerken, Osmanlı geri kaldı. Dediğin gibi bu geri kalışta İslamın yanlış yorumlanması da söz konusu lakin burada kusurlu olan İslam mıdır yoksa insanlar mı? Bu ayrımı yapabilmeliyiz. Yine Avrupa sadece kilise baskısından uzaklaştığı ve bilimin izinden gittiği için mi bu kadar büyüdü? Keşfettiği yerlerde yapmış olduğu katliamların, zulumlerin, sömürgelerin ve kendilerinden başka herkesi geri bırakmak için yapmış oldukları her şeyin hiç mi payı yok bunda? Eğer Osmanlı sahip olduğu her kıtada baskı ve sömürü uygulamış olsaydı o modern Avrupanızın yapmış olduğu gibi asimile ve sömürü politikaları uygulayarak sömürge imparatorluğu kursaydı yine durum şimdiki gibi mi olurdu bilemiyorum. Yine şu an Müslüman ülkelerin tepesine çöreklenmiş, tüm problemleri yaratan bir Batı dünyası söz konusu. Bir kendi hallerine bıraktı mı ki o ülkeleri acaba? Bunlar ve belki de daha nice argüman vardır bu konuyla ilgili ama maalesef ki tarih bilgim tırttır. Yine de bu durumun sadece İslamla açıklanamayacak olduğunu bilecek kadar farkındalığa sahibim.

Canım eğer Türkiye laik bir devletse neden diyanet işleri gibi bir oluşum var? Neden dini kontrol etme gibi bir dertleri var? Devlet neden elini din üzerinden çekmiyor? Ülkenin resmi bir dini dahi yokken nedense dinin sınırlarının belirlendiği bir diyanet işleri var, komik değil mi bu?

Evet ya Tayyip gerçekten de sadece sağlık alanında gelişmelere neden oldu. Ha ha ha. Zorla gel Tayyip'i savun diyorsunuz bana lakin uğraşamayacağım çünkü sev, sevme çok da umurumda değil.

Sağlıcakla kal.
Ben her ikisine de esit mesafedeyim. Aslina bakarsan tarih bilgin gibi felsefe bilgin de biraz tirt. Benimkine agnostisizm deniyor ama gerci ben kendime belli bir ad takmayi da sevmiyorum.

Not: sen sev ve savun ben de sevmem ve savunmam su bir gercek laik bir ulkeyiz ancak din ile devlet isleri cok guzel karistirilma cabasinda.
Neyse sen de saglicakla kal.