Tekil Mesaj gösterimi
Arif - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Seslenildi
412 Mesaj
Etiketlendi
166 Konu
Standart Cevap: Hem Laik Hem Müslüman Olunur Mu?
26 Mart 2015
15
Merhaba. Bu tartışma yanlış bir tartışmadır. Çünkü laiklik bir yönetim biçimi, müslümanlık ise bireyin kendini İslamiyet dinine mensup olarak tanıtmasıdır. İkisinin arasında dağlar kadar fark vardır. Bu soruyu sormak yerine, bireyler laik olabilir mi diye sormak gerekirdi. Çünkü laiklik bir inanış yada özel bir yaşam tarzı değildir. Laiklik bir yönetim biçimidir. Laik sistem, ülkeyi yönetmek, yön vermek, yürütmekle alakadar olur. Birey kendi kalbine laik diye bir inancı yerleştiremez. Laik olunmaz, laik sistemle yön verilir. İnsanın kendi kalbine laiklik diye bir inanma statüsü ekleyip, kendini laik olarak benimsemesi veya tanıtması bilim dünyasına aykırı bir aldanıştır. Fakat ne yazık ki laik sistem bilinçaltımıza o kadar farklı renklerle nüfuz edildi ki, kimimizi laikliğin yanında, kimimizi ise İslamiyetin yanında saf tutturup birbirine denk iki düşman gibiymişçesine çatışmalara sebep olundu. O halde laiklik ve müslümanlık neden yıllardır yan yana getirilip tartışılıyor? Araştırılması gereken asıl konu budur.

Peki Müslüman halklardan oluşan ülkelerde laik sistem söz konusu olabilir mi? Pek ala görüldüğü üzere olabiliyor. Fakat bu sistemin kurulması demek, var olması demek, sistemin ilerleyişinde mutlak surette bir kusursuzluk veya üstün başarı elde etmek değildir. Milletler, her şeyden önce yaradılış özellikleri, kendi kültürleri, dilleri ve inançlarıyla bütün halinde bir profil oluştururlar ve bu profil onların üniformalarıdır. Rengi ve özelliği köklü olan bir üniformaya, başka milletlerin apoletlerini (laiklik gibi), başka milletlerden alınmış rozetleri (anayasa gibi) ve yine başka milletlerden elde edilen kültürel özellikleri şırınga ederseniz, kökü belli olan o millet ölümcül hastalığa yakalanmış olan bir insan gibi sonunu beklemeye mahkum demektir.

Bizler, Türk milleti olarak kendi tarihimizin her döneminde hayati kararlarımızı kendi irademizle vermiş, yönetim biçimimizi kendi irademizle belirlemiş, kaderimizi kendimiz belirlemişiz bir millet olduk. Devlet işlerine dini inançları karıştırmayacak olsak bile, bunun adını ne laisizm koyduk, ne sekülerizm koyduk, ne de herhangi başka bir alıntı sisteme ihtiyaç duyduk.

Laikliğin ülke yönetimine getirileri ve götürüleri tartışılır. Bunu tartışmak yerine, kendi irademizle belirlediğimiz yönetim sisteminin getirilerini ve götürülerini tartışmayı tercih ederdim. Çünkü bizler tarih boyunca bunu defalarca başarabilmiş nadir milletlerden biriyiz. Bizim kültürümüzle uzaktan yakından hiçbir bağı olmayan bir kültürün sistemini içimize monte etmek yerine, kendi sistemimizi kendimiz kurup, kendi anayasamızı kendimiz belirlemeliydik.

Başka sistemlerin doğru ve yanlışlarını tartışmak yerine, kendi sistemimizi oluşturup bunun üzerinde geliştirmeler yapmayı denemeliydik. Bunu yapmadık...
Konu Arif tarafından (26 Mart 2015 Saat 20:41 ) değiştirilmiştir.