Canım aslında demek istediğimi anlamaya çalışsan anlasamayacağımız bir şey olmayacak. Kimse sana dinin yok demedi. Demek istediğim şey kişilerin "ben laik bir vatandaşım" söylemi yanlış bir kullanım ki bunu bin defa bu tarz konularda belirtmişimdir. Laiklik anlam itibariyle bireylere değil devlete ait bir kavram. Yani bir ülke laik olabilir lakin birey olamaz. Kaldı ki Türkiye laik bir ülke bile değil zira diyanet işlerimiz var, imamların parasını falan devlet ödüyor falan fistan yani daha ülke olarak laiklik nedir ben de anlamadım aslında dskhfds laik mi bu ülke değil mi muamma belki ben yanılıyorumdur belki kıyısında köşesinde bu durumu açıklayan bir şey vardır, olabilir konu bu değil zaten. Şimdi Laik devlet dedik insan da seküler olabilir diyorum. Sekülerizm ise Türkçeye dünyevileşmek olarak geçmiş. Yani dünya merkezli, dünya eksenli bir bakış açısı. Şimdi sence bunun İslam ile uzaktan yakından bir alakası olabilir mi? Bir insan hem seküler hem de Müslüman olabilir mi? Sen söyle. Ülkelerin dini zaten olmaz şayet teokratik bir yönetim tarzı benimsememişse. O halde dahi din ülkenin dini olmaz ülke o din doğrultusunda yönetilir. Türkiye Müslüman bir ülke değildir, Türkiye çoğunluğu Müslüman olan insanların yaşadı bir ülkedir ki o cümleden de aslında bu anlam çıkıyor, kalkıp kimsenin orada ülkenin dini olarak algıladığını düşünmüyorum. Bunda kabul etmeyeceğim herhangi bir durum yok zaten. Başlıkta özne insan olduğu için insan eksenli kısa bir cevap vermiştim sadece. Anlaştık o halde, kabulsün?
Sekülarizm = Devlete karşı kilise + Halk ittifakı. Laiklik = Kiliseye karşı devlet + Halk ittifakı