Insanın başka insana hisettikleri içinde kalamaz.Kalb kırmayayım diye ona söyleyemezsen,üçüncü şahıs ile onun üzerinden konuşur,gıybet etmiş olursun. Ayetdede belirttiği gibi;"..siz çiğ eti yemekten hoşlanıyormusunuz?..,bunun vebalinin daha büyük olduğunu gösterir.Zan altında bırakmakta cabası.Ve bunu kuşkusuz herkes yapmıştır.Bende dahil. Açık sözlüluk hadsizlik değil şeffaflıktır.Sövüp saymak bu şeffafliğın içine girmez elbet.Beni sevmeyen ve bana buğz eden insan yüzume söylese keşke.Garip olanildiğini eşitmek ve ruh okşanırken,bu açık sözlülüğe girmezken,neden hep negatif sözler edilince açık sözlü kategorisine giriyor.Düşündürücü. "Hep söylüyorum net olmak ayrı bir şeydir, kalp kırmak aynı bir şey. Sizler bunun dengesini - ince çizgisini ayarlayamıyorsanız, siz açık sözlü falan değilsiniz, hadsizsiniz.!" Insan insana değişir.Her insana aynı lugatı kullanamazsın.Herkesin anladığı bir lisan vardır.Anlatmak istediklerinin anlaşıldığından emin olmak istiyorsan,hitap ettiğin kişiye gore cumlelerini ayarlaman gerek. Bazıları yumuşak tavırdan etkilenir,bazıları ise sert.