Regex Nickli Üyeden Alıntı
Konudaki bakış açınıza saygı duymakla birlikte, bana göre HSBC (Hong-Kong Shangai Banking Corporation) "eyç es bi si" diye okunabilir. Bu, özentilik değildir. Aynı şekilde McDonald's'a "me ce donalds" yerine "mek danıls" ya da Burger King'e "börgır king" demek de özentilik olmaz. Zira bunlar zaten Türkçe olmayan terimlerdir. Marifet Türkçe olmayan sözcükleri Türkçe alfabeyle okuyarak zaten kökeni Türkçe olmayan bir sözcüğü Türkçeymiş gibi yorumlamak değil; mecburiyetimiz bulunmayan durumlarda, kullanmak için zorunlu olmadığımız hâllerde; anlaşılabilirliği bozmadan yabancı sözcüklerden dilimizi arındırmak ve bu sözcükler yerine Türkçe sözcükleri seçmek olmalıdır. Örneğin ben ısrarla "kelime" yerine "sözcük" demeyi yeğledim bu tümcelerimde, çünkü ben bilirim ki "kelime" Arapçadır. Tabii yerleşmiş bazı sözcükler nedeniyle tam olarak dilimizi arındırmamız şu an için mümkün gözükmüyor. Öte yandan, bazı sözcüklerin Türkçe karşılıkları; anlatım içerisinde aynı vurguyu yapmaya, aynı anlamı yaratmaya, aynı çıkarımı sağlatmaya yetmiyor. Bu durumlar istisnadır gözümde. Ancak bunun dışında özen göstermek önemlidir.

Eleştirinize hangi durumda hak veririm? Örneğin bir Türk grubu olan MFÖ'nün "em ef ö" biçiminde okunması saçmadır bana göre. Bu ve benzeri örneklerde eleştiriniz "cuk" diye oturuyor. Ama zaten kökeni, orijinali Türkçe olmayan bir sözcüğü böyle okumak, Türkçeye sahip çıkmak eksenli bir duyarlılık bağlamında bize bir kazanım sağlamaz.

Bunun dışında, dinler ve inanışlar konusunda öğretilerin ana dilden alınması yönündeki vurgunuza tamamen katıldığımı belirtmeliyim. Anlamadığı şeyleri ezberlemek insanlara cehalet ve gereksiz hafıza yığınından başka hiçbir şey kazandırmaz. Şahsen ben, inanmayı değil; bilmeyi yeğleyen bir yapıya sahip olduğum için konuya eğilim gösterdiğim çağlarda Türkçe olarak tamamen okudum, anladım, sorguladım ve bana göre doğru olan seçimi yaptım. Yersiz olacağından bu konudaki eleştiri ve yargılarıma değinmeyeceğim ancak sizin gibi bu konuda hassasiyeti bulunan birisinin; dinler ve inanışlar konusunda genel yargının aksine, doğru olan düşünceyle bakmanıza ve herkesin ana dilinde okuyup öğrenmesi gerektiğine ilişkin gösterdiğiniz tavra da saygı duyduğumu, takdir ettiğimi belirtmek isterim.

Yazı için teşekkürler.
Ne güzel ifadeler bunlar.. Bir çırpıda okudum. Eleştiri dediğin de böyle olmalı ..
Efendim ; Benim yazıyı yazmaktaki amacım özentiden ziyade tevazuyu hayatın he anında elden bırakmamak gerektiğine işaretti. Zira benim teleffuzuma gülmek hiç bir insanın haddi olmamalı ..Bu alaycılık , küçümseme ya da daha sert tavırlarla insanları küçük sebeplerden dolayı hakir görmek ne dini ne toplumsal ahlaka uygun olmaz.

Yerinde eleştiriniz için ben çok teşekkür ederim azizim..