Damla Nickli Üyeden Alıntı

Yanlışım varsa düzeltin lütfen.
Halaç'ı Mansur, Ene'l Hak diye bağırmıştır bu doğru.
Lakin, ene'l hak demiştir.
''Ben, hakkım.''
Eğer ben, Allah'ım deseydi sıkıntı olurdu.
Zira, El - Hak Allah'ın güzel isimlerinden birisidir.
Esmaül Hüsnadır.
Halaç'ı Mansur, beşeriye fiil ve sıfatlarında arınmış tekrar ''hak'' olarak yaşarken dünyaya gelmiştir
Var olanarak, hakkı ortaya çıkarmıştır.
Kısaca; Vacib'ul vücut olan, varlığı hiç değişmeden duran.
Hz Isa ile karsilastirilmaktan kaynakli bir anlam kaymasi oldu sanirim. Elimden geldigince toparlamaya calisayim.
320'li yillarda Hristiyan toplulukta Isa'nin gercek tanri oldugu ile ilgili yaygin bir gorus vardi . Isa'nin hristiyan dusuncesine gore babadan yuce oldugu dusunuluyordu. Hararetli tartismalar sonucu Iznik'te konsey kuruldu. Ayrintiya pek girmeden burada sonuc olarak Tanri'nin yaratici guc yani logos oldugu, Isa'nin ise bu yaratici gucun yeteneklerine sahip oldugu ama yapisal olarak tanri olmadigi gorusu hakim oldu. Yani Isa bir bakima Tanri'nin ozelliklerini emanetci olarak yeryuzunde bunyesinde tasimistir. Ki zaten Incil'in hicbir kisminda da Isa'nin Tanri oldugundan bahsedilmez. Sonrasinda insanligin kurtulusu icin goge yukselen kutsal ruh ile yapilan ucleme de hristiyan aleminde teslis olarak kabul ediliyor.
Burada Hallac'i olayina donersek, Gazali soyle der: " Hallac'in yanilgisi sirri bilemeyecek insanlara sirri acik etmesidir, bu akillica degildir". Sufilerin, Tanri hakkinda nesnel aciklamalari yeterli bulamadiklari ve verilenle yetinmek yerine ic yolculuk ve arayislari ile mistisizme donduklerini biliyoruz. Tanriya varmak icin bir yol degil insan sayisi kadar yol vardir.
Burada da Hallac'i Mansur "Ene'l Hakk" derken ben Tanriyim degil ben Tanridan olmayim anlamini kastetmektedir. Tanriya ulasma yollarindan biri de budur, Nasil Budizmde Nirvana ulasilacak en ust noktaysa Sufizmde de bu merhale en ust nokta olarak dusunulebilir. Burada derin anlam; benim gordugum, ayrimina vardigim, dunyada duyumsadigim her sey Allah katindadir. Yalniz onun sifatinda olani gorurum, onun adinin gecmedigi her seye, her guzellige gozum kapalidir fikriyati olmasi dogaldir. Bu acidan Hallac'in hak yolculugu ile Isa'nin hak yolculugu farkli olsa da sonlari ayni olmustur.

Elimden geldigince aciklamaya calistim yanlisim varsa affola...