Arif Nickli Üyeden Alıntı
Bu kavramdan sadece chat ve forum sitelerinde bahsedilir. Bu kavramdan surekli alakasiz olduğunu iddia eden de sanalliga kapilmis veya kapilma kaygisi güdüyordur. Sürekli ben sanal degilim, degilim, degilim yada sanal gözüyle bakmıyorum, bakmıyorum, bakmıyorum diye tekrarlayan insan, açık ve net sanal denen şey her neyse ta kendisidir. Sanallaşmıştır.

Bunun çok örneğini de gördüm. En çok karşı çıkanlar en sıkı asosyallerdir. Bunu yine yazı yazarak kanıtlamaya çalışıyor ve hâlâ farkında değil.

Sanal diye bir şey yoktur arkadaşlar. Sanal ortam diye bir şey yoktur. Emin olun en az 20 sene önce, akli selim bir insanin, herhangi bir ortamda "yani neticede sanal bir ortam" gibi bir cümle kurarak, art niyetsiz ve doğru tespit olarak yaptığı yorumu, peşi sıra manasindan nasibini almadan önüne gelen her zırcahil sanal kelimesini kullanmaya başlamıştır. Bunun tarihi gerçeği aynen budur. Baska bir hikayesi olamaz.

Sanallik ortamda değildir. Sanallik insanin kendisinde vardır. Elektronik iletisim araçlarında bedavadan sıkmak, insanin sanalligini, yani sahteliğini gosterir. Sahtelik demektir bu. Sanal ortam, sahte ortam, yapay ortam, suni ortam. Ortamın bunda bir suçu yok, suç insanda.

Ben chat sitelerinde duydum bu kelimeyi. Zurna diye bir yer vardi. Ya bir baktım a dan z ye herkes sanal ortam sanal ortam sanal ortam... Herkes birbirine sanal diyor, cahil diyor, efendime soyleyeyim kötü diyor. Herkes haklı, herkes en iyi, herkes üstün. Ortamin ne suçu var ki şimdi? Nerde bir ahmak var, disaridan kaçıp elektronik ambiansa girmis, herkes birbirini suclar olmuş, ondan sonra sanal da sanal.

Sanal kelimesine ve varlığına inanmıyorum. Çok şikayetçi olan tutar birinin kolundan Eminönü'nde balık ekmek ısmarlar ne var yani? Sanal değilim diyorsan git yap abicim.
Tanimiyoruz seni niye cagiralim balik ekmege

Sanal denen kavram mevcut bence.Kendini olmadigin karaktere burundurebilme ortamin var sunulmus sana irci ile forumu ile oh istedigin kadar degerlendir sekillendir.Belki real hayatinda bu kadar sen sen degilsin olamaz mi? Olabilir. Saniyorsun kendini oyle imis gibi saniyorsun yada sandiriyorsun ve bir de karsindakini de kendince tanimaya calisiyorsun yuzunu bile gormeden.
O yuzden sanal var, sanal sanalligi yada realligi kadar var.