Forumunuz.Com

Forumunuz.Com (https://www.forumunuz.com/)
-   Fıkıh (https://www.forumunuz.com/fikih/)
-   -   Düşman kazanma (https://www.forumunuz.com/fikih/29247-dusman-kazanma.html)

Kaf Dağı 06 Mayıs 2015 11:03

Düşman kazanma
 
Düşman kazanma
Sual: Bir arkadaş, “Bu zamanda dost kazanmaya çalışma, ama düşman kazanma” diye bir söz nakletti. Dost kazanmak zararlı mı da öyle söyleniyor?
CEVAP
Hayır öyle değil. Burada düşman kazanmamanın önemi vurgulanıyor. Bir düşman kazanmak, bin dost kazanmaktan kötüdür denmek isteniyor. Burada ehemi mühime tercih vardır. Yani önemli olanı önce yapmak gerekir. Mecelle’de, (Defi mefasid, celb-i menafiden evladır) buyuruluyor.Yani zarardan korunmak, menfaat sağlamaktan önce gelir. Demek ki önce zarar yok edilir. Zarar yok edilmeden fayda temin edilemez. Düşmanın zarar vermesine veya yeni düşman kazanmaya fırsat vermemelidir.
Faydasız şeylerden el çek, her şeye uzanma
Bu zamanda dostu bırak, önce düşman kazanma
Düşman kazanmamak, dost kazanmaktan iyidir
Çünkü zararı yok etmek, faydalıdan önce gelir.

Arif 10 Eylül 2015 23:25

Cevap: Düşman kazanma
 
Bu hayatta, dost sahibi olamamak büyük bir mahrumiyettir. Bundan daha büyüğü ise düşman sahibi olamamaktır. Adam olanın dostu da olur, düşmanı da. Na ehil olur muarızı ehil, her Ahmede bulunur bir Ebu Cehil. Herkesi memnun eden insan bukalemundur, adam değil. Ebu Cehil'in yoksa, düşmanı rahatsız edecek kadar hak davada bir mevki sahibi olamadın demektir. Dost kazanamadığına üzüleceğine düşman kazanamadığına üzül.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:11.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9   Copyright ©2000 - 2026, vBulletin Solutions, Inc.

Site kurucuları: Damla ve Meltem