Ağız Kenarında Yara, veya köşelerinde bulunan yaralar veya çatlaklar dudak kenarında yara olarak da tanımlanabilmektedir. Bu durum ağız kenarlarının kuruması, iltihaplanması veyahutta yarılması sonucunda oluşmaktadır ve aynı zamanda bu durumları da ortaya çıkarır. Bu ağız kenarında bulunan yaralar çoğunlukla kanamalı ve oldukça ağrılıdır.

Ağız Kenarında Yara Neden Oluşur?

Pek çok zaman, ağız kenarında yara oluşması ciddi bir problem teşkil etmez. Aynı zamanda vücudun genel sağlığını tehdit eden bir problem olarak görülmez. Çoğunlukla ayaz ve kuru hava, güneş nedeniyle meydana gelen yanıklar, rüzgara maruz kalmak gibi problemler ağız kenarında yara oluşumuna neden olarak gösterilebilir. Bunlar dışında ağız kenarında oluşan yaraların nedenlerini saymak gerekirse grip, soğuk algınlıkları, kansızlık ve anemi, dehidrasyon ve beslenme bozuklukları gibi sorunlar ve hastalıklarda neden olabilir.

Ağız Kenarında Yaranın Belirtileri Nelerdir?

Ağız kenarında çıkan yaralara neden olan hastalıklara ve sorunlara göre çıkan yaralarda ve yaraların bir diğerlerine göre farklılıklar gösterebilmektedir. Belirtiler bazı durumlarda sadece dudakta değil, vücudun diğer bölgelerinde de görülebilmektedir.

Ağız bölgesinde, kenarında, köşesinde kanama
Ağız içinde aft veya yara oluşmaları,
Genel bir yorgunluk veya halsizlik hissetme durumu,
Baş ağrıları,
Burun tıkanıklığı,
Grip ve soğuk algınlığı,
Ağız kenarında yarılma,
<
Ağız Kenarında Yara

ul>
Ağız Kenarında Yara Nedenleri Nelerdir?


Ruj, dudak kalemi, parlatıcı veya dudak kremi gibi maddelere vücudun alerjik reaksiyon göstermesi veya bu bunlar gibi dudağa sürülen kişiye özel kozmetik ürünlerinin farklı kişiler tarafından kullanılması,
Demir eksikliği anemisi veya diğer anemi türleri,
Kandidiyazis adı verilen mantar enfeksiyonları,
Dudakların sık sık ıslatılması,
Dehidrasyon,
Soğuk algınlığı,
B vitamini eksikliği
Gibi nedenler ağız kenarında yaraya neden olabilmektedir.

Ağız Kenarında Yara Oluşumunun Tedavisi

Ağız kenarında yara çıkması çoğunlukla önemsiz bir sorundur ve yaklaşık en fazla 1 aya kadar kendiliğinden geçmektedir. Fakat bazı durumlarda uzun süre geçmeyebilir. Bu gibi durumlarda ciddiye alınmalı ve bir dermatologa başvurulmalıdır. Önlem alınmaması veya tedavi edilmemesi gibi durumlarda ağız kenarındaki yara önemsiz bir sorun olmaktan çıkıp, daha ciddi rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Uzun süre geçmeyen ağız kenarında yaraya neden olan problem saptanmalı ve buna uygun tedavi uygulanmalıdır. Tedavi edilmeyen ve önemsenmeyen yaralar vücutta elektrolit dengesizliklerine, böbrek fonksiyon bozukluklarına veya akut böbrek yetmezliğine, bakteri ve virüslerin meydana getirdiği enfeksiyonlara yol açabilir. İlaç tedavisi uygulanabilir. İlaç tedavisinin yanı sıra, merhem veya krem tedavisi de uygulanabilmektedir. Tedaviler kişiye özel uygulanmalıdır.