Kızamık çok bulaşıcı bir akut virüs enfeksiyonu ve yaygın olarak rastlanan döküntülü bir hastalıktır. Vücudun dışındaki etkenlere oldukça dirençsiz bir virüstür. Kızamık son derece bulaşıcıdır. Hastadan sağlıklı kişilere solunum yoluyla ve hasta ile direkt temas sonucu kolayca bulaşır.

Hastalığın seyri: Kuluçka dönemi 10-14 gündür. Bulaşma bu döneminde başlar, virüs 8-10 gün boyunca vücutta belirti vermeden ürer. Normal olarak 10. günde döküntü öncesi dönem başlar, başağrısı, ateş, nezle, öksürük, gözde batma, kaşıntı hissi ve ışığa duyarlılık görülür. Ağızda yanağın içinde, mavimtrak beyaz lekeler belirir. Ateşin geçici olarak düşmesiyle döküntülü dönem başlar. Döküntüler önce pembe renkli küçük lekeler şeklindedir. Daha sonra hafifçe kabarır, büyür, artar ve koyulaşıp kırmızıya döner. Döküntüler sırasında ateş tekrar yükselir çocuk halsizdir ve sürekli yatmak ister, öksürük devam eder, gözlerde sulanma olur, ishal görülebilir. Bu dönem 7-10 gün kadar devam eder ve ateşin düşmesiyle sonuçlanır. Döküntüler yavaş yavaş iz bırakmadan kaybolur. Şikayetler sona erer. Kızamık, virüsler etkisiyle oluşan bir hastalık olduğu için, komplikasyon olmayan durumlarda, antibiyotik kullanımının hastalığa olumlu etkisi olmaz. Hastalık sırasında çocuk yemek için zorlanmamalıdır. Sıvı ve kolay sindirilen besinler verilmelidir.

Korunma: Kızamıktan korunmanın tek yolu aşıdır. Kızamık aşısı olan bir çocuk, bir ay içinde bu hastalığa bağışıklık kazanır. Ateş ve hafif döküntü gibi yan etkiler nadir de olsa görülebilir.