Cemal-i İlahi

Rivayete göre Peygamber'imiz (S.A.S.) buyuruyor ki:
— Cennetlikler cennete girdikleri zaman melekler onları türlü türlü hayır ve nimetlerle karşılarlar, onlar için sedirler kurularak döşenir. Kendilerine çeşit çeşit yemek ve meyvalar ikram edilir.

Bu nimetlere rağmen üzerlerinde bir durgunluk farkedilir, belirli bir bekleyiş havası içinde bulundukları görülür. O zaman Allah c.c «ey Kullarım! Burası durgunluk ve bekleyiş içinde olunacak bir yer olmadığı halde sizdeki bu durgunluk ve bekleme hali nedir?» diye buyurur. Cennetlikler «bize yapılmış bir vaad vardı, şimdi zamanı gelmedimi» diye cevap verirler.
Bu cevap üzerine Allah (C.C.) meleklere «perdeleri yüzlerinden kaldırın» diye emir buyurur. Melekler «ey Rabb'imiz! Bunlar seni nasıl görebilirler, onlar dünyada günah işlemişlerdi» derler. Meleklerin bu sözlerine karşılık Allah c.c şöyle buyurur: «Perdeleri kaldırın, onlar beni görmedikleri halde dünyada iken bana kavuşmak arzusu ile zikretmişler, secde etmişler ve gözyaşı dökmüşlerdir» Perdeler kaldırılır ve bakarlar, ansızın gayri ihtiyari Allah katında secdeye kapanırlar. O zaman Allah onlara «kaldırın başınızı, zira burası amel yeri değil, bağış ve mükâfat yeridir» diye buyurur. Başlarını kaldırınca keyfiyet ölçüleri dışında onlara cemalini gösterir.

Arkasından sevinçlerini zirveye çıkarmak üzere onlara şöyle seslenir, «ey kullarım, selâm üzerinize olsun! Ben sizden hoşnudum, siz de benden hoşnud oldunuz mu?» Cennetlikler şöyle karşılık verirler, «ey Rabb'imiz! Nasıl hoşnud olmayalım ki, sen bize hiç bir gözün görmediği, hiç bir kulağın işitmediği ve hiç bir insanın hayalinde canlandıramadığı nimetler verdin»(14).(14) Zehr-ur riyaz

Bu konuda ulu Allah (C.C.) şöyle buyurur:
— Allah onlardan hoşnud oldu, onlar da Allah'dan hoşnud oldu» (15)(15) Kur'an-ı Kerim/Beyyine Sûresi, 8

Diğer bir âyette de şöyle buyurur:
— Rahim olan Rabb'den selâm vardır (onlara)» (16).(16) Kur'an-ı Kerim/Yasin Sûresi. 58